Hopp til innhold

Ti ting til fjellturen

Sola er på vei tilbake, og mange forlater sitt naturlige habitat foran peisen og finner veien ut i fjellene. Disse 10 tingene burde du ta med deg på turen.

Topptur på Kvaløya i Troms

I fjellene kan det være kort mellom høydepunktene. Tar du med deg disse tingene er du godt forberedt.

Foto: Hege Nilsen/Instagram

Noen foretrekker profesjonelt randonee-utstyr, mens andre sverger til enkle fjellski og en ludvig-sekk når de skal på tur. Uansett hvor du befinner deg på skalaen burde du vurdere å ta med deg disse tingene på tur:

1. Signalspeil

Signalspeil ved fyrstikkeske

Et signalspeil tar svært liten plass i sekken. Her ser du redskapet ved en fyrstikkeske, noe som viser hvor liten plass det nyttige signalspeilet tar.

Foto: Johannes Ødegård

Skulle du være så uheldig at du skader deg, kan det være vanskelig å tiltrekke oppmerksomhet. Med et signalspeil kan du signalisere til både andre turgåere og eventuelle letemannskaper om hvor du befinner deg.

Det veier så lite som 50 gram, vises tydelig på over 2 kilometer, bruker ingen strøm og fungerer så lenge det er sol ute.

2. Hals

Tøffe i kulden

Iskald nordavind kan bli en ubehagelig opplevelse på tur. En buff, eller hals, vil alltid være en god venn på tur.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Noen har kortere hals enn andre, og andre har ikke hals i det hele tatt. Uansett er en hals, eller bøff, alltid lurt å ha med seg på tur. Den kan brukes som en lue, til å beskytte frostutsatte områder som ører og kinn, eller rett og slett bare for å varme halsen.

3. Varm drikke

Isbadere med varm drikke

En varm kopp er sosialt, hyggelig og oppløftende ute i kaldt vær.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Det er en myte at varmt vann bidrar til å øke kroppstemperaturen. Kroppen består av ca. 60 prosent vann, og veier du 80 kg betyr det at du har mer enn 48 liter væske i kroppen. Da er det begrenset hvor mye en lunken kopp med 2 dl kakao bidrar til å øke kroppstemperaturen.

Men uansett er det godt for moralen å ha noe varmt å drikke når du er på tur.

4. Snyltekopp

Kaffe på tur

En slik brettekopp tar liten plass, men gir mye glede.

Foto: Hallgrim Rogn

Dersom du droppet å pakke med deg varm drikke, er sjansen stor for at noen andre husket det. Har du med en snyltekopp, også kalt brettekopp eller foldekopp, er sjansen stor for at noen i reisefølget føler givertrang.

5. Vanntettpakket mobiltelefon

Powerpot

I kulda blir mobiltelefonen din fortere utladet, og batteriet kan bli skadet av lave temperaturer.

Foto: Nils Arne Sæbø / NRK

Kuldegrader og mobiltelefonbatterier er ofte en dårlig kombinasjon. Fuktighet og mobiltelefoner er derimot en enda dårligere kombinasjon.

Ta med en vanntett pose til mobiltelefonen, så kan du bruke telefonen selv om du skulle være så uheldig å gå gjennom isen og ende opp i et iskaldt vann.

6. En meter med hyssing

Hyssing

En liten taustump kan brukes til så mangt. Blant annet som nødløsning for en jakke med ødelagt glidelås.

Foto: Christopher Sessums / Flickr

Det veier nesten ingenting, men kan overraskende ofte komme til nytte. Bare tenk på de gangene du skulle ha laget en liten provisorisk tørkesnor til våte sokker, eller bare skulle hatt noe tau til å binde noe sammen.

7. Armbåndsur

Armbåndsur

Mange av dagens telefoner tåler kulde svært dårlig. Et armbåndsur kan dermed være redningen fra døgnforvirring.

Foto: (cc) Guy Sie (via Flickr)

Mange av oss bruker kun telefonen for å finne ut av hva klokka er. Er du ute på tur kan du fort glemme av tiden, og er du ikke forberedt på mørket kan det bli ubehagelig. Stimerker og kjennemerker endrer karakter og stup kan plutselig dukke opp foran deg.

Spar derfor strømmen på telefonen og følg med på klokka på armbåndsuret. Husk å beregne god nok tid til å komme deg hjem før det blir mørkt, om du ikke har med hodelykt eller er forberedt på å tilbringe natten ute.

8. Et plagg eller flagg med sterke farger

Liten jente på ski

Her er en liten jente på skitur med familien sin på Norfjell. Den røde fargen er blant fargene som kunne hjulpet et redningshelikopter å finne frem.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Det er få av oss som ønsker å bli stående fast i vinterfjellet og vente på hjelp fra et redningshelikopter. Skulle likevel uhellet være ute gjør du det enklere for dem som leter etter deg om du har med noe du kan bruke for å signalisere hvor du er.

9. En fløyte

Fløyte

Fløyter kan brukes til mer enn bare fotballkamper, frikvarter på skolen eller russetog.

Foto: (cc) Kate Ter Haar (via Flickr)

I likhet med signalspeilet veier den veldig lite, tar liten plass, men kan være redningen om du går deg fast. Blåser du i medvind og i sterk kulde kan fløytelyden bære svært langt.

Tre korte, tre lange og tre korte (SOS) er det internasjonale tegnet for hjelp.

10. Jokkastikke

Brusdalsfjellet - bålbrenning februar

Husk å ta hensyn til skogbrannfaren før du fyrer bål. Selv om det er kaldt ute er det mulig å forårsake skogbrann.

Foto: Synnøve Humlen

Også kjent som gnist-tenner. Den krever en del erfaring for å få til å virke, men til forskjell fra fyrstikker kan en slik brukes opp til 10.000 ganger. I tillegg tar den svært liten plass i sekken, veier lite og blir ikke ødelagt av et lite bad.

Lærer du deg kunsten å fyre bål med kun en jokkastikke kan du gjøre om en iskald vinternatt til en varm og koselig opplevelse.

I tillegg gjelder det som alltid å unngå å ende opp som Severin Suveren. Følg fjellvettreglene og still godt forberedt når du skal på tur.

Og husk: Skal du i potensielt skredfarlig terreng – ta alltid med skredsøker, søkestang og spade.