Hopp til innhold

Thea Marie vil hjelpe kvinner med et problem det er vanskelig å snakke om

Thea Marie Stormo har møtt kvinner med store utfordringer, og mange av de snakker ikke om problemene sine med noen. Derfor har hun laget dilatoren.

Thea Stormo

Thea Marie Stormo fra Bodø har utviklet et verktøy som hjelper kvinner til å trene opp vagina.

Foto: privat

Flere kvinner opplever smerter under samleie, og noen kan ha sykdommer som Vestibulitt eller Vaginisme, som gir store fysiske utfordringer.

Thea Marie Stormo fra Bodø har utviklet et verktøy som hjelper kvinner til å trene opp vagina.

– En dilator tøyer vevet i vaginaen, og får musklene i skjeden til å slappe av, forteller Stormo.

Tabubelagt tema

Stormo har tidligere jobbet for et firma som designer sexleketøyer, men hun forteller at det hun jobber med nå oppleves som enda mer tabubelagt.

– Når en kvinne har en dysfunksjon er det veldig vanskelig for henne å snakke om, forteller designeren.

Stormo har møtt kvinner med store utfordringer, og mange av de snakker ikke om problemene sine med noen. Når de velger å ikke snakke med noen eller gå til lege for problemet, får de heller ingen diagnose og sannsynligvis får de ikke den hjelpen de trenger.

– En dilator er langt fra det samme som en dildo. Mitt produkt er ikke assosiert med sex, men skal hjelpe kvinner til å få muligheten til å være som alle andre, sier hun.

Mange sykdommer

Det finnes flere sykdommer som kan forårsake trang skjedeåpning. Vestibulitt og Vaginisme fører til at bekkenmuskulaturen gjør en sammentrekning slik at ingenting kan penetrere vagina.

I de verste tilfellene kjennes vaginaen ut som et ømt sår, og det beskrives det som en tilstand hvor vaginalåpningen er betent, skriver P3 i sin utbrett om sykdommene.

– Kvinner som har hatt livmorhalskreft får en strålebehandling som smelter sammen vevet i vaginaen, disse kan få behov for en dilator, sier Stormo.

Også personer som har gjort en kjønnskorrigerende behandling, også kjent som kjønnsskifte, kan oppleve trang skjedeåpning.

- Men virker det?

Firmaet, Laid, som Stormo jobbet for fikk henvendelsen om å designe et bedre produkt for kvinner som må trene opp vaginaen sin for å kunne ha et smertefritt samleie.

– Tidligere har dilatorene vært designet av leger, men de har ikke vært tilpasset et produkt som pasienten kan bruke selv etter de har kommet hjem, forklarer hun.

Stormo tok på seg oppgaven for å designe et mer effektivt produkt enn det som allerede er på markedet, og produktet er også en skoleoppgave.

– Jeg skal levere masteroppgaven på onsdag, og utstillingen av produktet vil skje i juni, forteller hun.