Hopp til innhold

Ap sier ja til konsekvensutredning

Med 194 mot 104 stemmer stemte Aps landsmøte å gå inn for konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Aps delvise ja får en blandet mottakelse.

Aps landsmøte vedtat konsekvensutrening

Arbeiderpartiet holder avstemning om å starte konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja under APs landsmøte i Folkets hus i Oslo søndag formiddag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

LoVe Petro, som representerer 200 bedrifter i Lofoten og Vesterålen, er fornøyd med at Arbeiderpartiet nå sier ja til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor øygruppen i nord.

– Det viktigste med dette vedtaket er at befolkningen i Lofoten og Vesterålen og landet for øvrig får vite om petroleumsaktivitet kan kombineres med hensynet til fiskeri og miljø, sier daglig leder Ørjan Robertsen i LoVe Petro.

Klokka 11 søndag ble det klart at Ap-landsmøtet sier ja til å starte konsekvensutredning allerede nå, men utsetter til 2015 å ta stilling om områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja skal åpnes for oljevirksomhet.

I vedtaket heter det blant annet: «Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015».

– Historisk motstand

– En historisk motstand mot konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Mer enn en tredjedel. Om to år vinner vi, skriver nestleder Åsmund Aukrust i AUF på Twitter etter avstemmingen.

– Dette er en halv seier for oss, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Han mener at ungdomsorganisasjonen har klart å flytte landsmøtet.

– En seier

Leder i Nordland Arbeiderparti Bjørnar Skjæran sier at dagens vedtaket var landsmøtets viktigste mål.

–Dette var vårt viktigste mål i landsmøtet. For Nordland representerer dette nye muligheter for kompetansearbeidsplasser og industriell utvikling, sier han.

Partiet står fast på at en forutsetning for eventuell petroleumsaktivitet er at den skal gi betydelige ringvirkninger på land i Nordland.

– For Nordlandssamfunnet er det viktig å kunne legge til rette for arbeidsplasser som styrker lokalsamfunnene i Nordland. En slik utvikling kan skje ved at Nordland får sin andel av den sterke nasjonale veksten i teknologibaserte virksomheter, sier Bjørnar Skjæran.

Lover å kjempe

Miljøorganisasjonene er ikke like fornøyd, men også der er det optimisme å spore.

– Avstemningen på landsmøtet til Ap viser at det er en betydelig motstand mot oljeboring i nord også internt i partiet, og vi vil stå på videre sammen AUF. Kampen for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja er langt fra over, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet. Han får følge av Frederic Hauge i Bellona.

– Vekten i Ap har forskjøvet seg, på en måte ledelsen må ta hensyn til fremover. Dette viser at det tross alt nytter å slåss, sier Hauge til NTB og legger ikke skjul på at han er klar til kamp.

– Vi lå på Røst i 2001, og vi skal ligge der igjen hvis de åpner for oljeleting.

– Kamp mot kunnskap

Natur og Ungdom er også kampklare, men virker noe mer pessimistiske etter Ap-kompromisset.

– I dag går Arbeiderpartiet til kamp mot fisken, ungdommen og all tilgjengelig kunnskap. Det er en kamp vi aldri skal la dem vinne, sier leder Silje Lundberg.

– Oljetilhengerne legger alle miljøfaglige råd på hylla, og partiet viser med dette at de ikke er opptatt av kunnskap, med mindre den sier det de vil, legger hun til.

Først om først å utrede konsekvensene og så ta en ekstra runde på landsmøtet om to år for å ta stilling til om områdene skal åpnes.

Skal utrede i to år

Nordland Arbeiderpartis delegasjon på landsmøtet 2013

Nordland Arbeiderpartis landsmøtedelegasjon.

Foto: Arbeiderpartiet

Konsekvensutredningen av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Nordland VI og i feltene Nordland VII og Troms II kan starte umiddelbart. Statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet har opplyst at utredningen kan være klar vinteren 2015, i god tid før det neste Ap-landsmøtet.

Selv om redaksjonskomiteen har prøvd å komme fram til en innstilling alle kan stille seg bak, sier AUF fortsatt nei til konsekvensutredning.

Oljenæringen fornøyd

LoVe Petro sier de er fornøyd med AP-landsmøtets vedtak.

– Vi har i lengre tid jobbet med å få fram fakta om hvilken betydning en konsekvensutredning og eventuell petroleumsvirksomhet vil ha for vår region. Vi er derfor fornøyd med at Arbeiderpartiet nå går inn for en konsekvensutredning, sier daglig leder Ørjan Robertsen i LoVe Petro i en pressemelding.

Han mener petroleumsnæringen trolig er den eneste industrien som har kraft nok til å skape ny vekst i regionen, og vil gi positive ringvirkninger for øvrige næringer som for eksempel reiseliv.

LoVe Petro har imidlertid vært tydelig på at en eventuell petroleumsaktivitet må skje i sameksistens med fiskeriene, og innenfor strenge miljøkrav.

Robertsen mener at kravet om åpning av de aktuelle feltene må behandles på et nytt landsmøte først og fremst er en praktisk utfordring for Arbeiderpartiet.

– Vi føler oss sikre på at dette vil bli løst på en fornuftig måte. Det viktigste for oss er at det nå ikke bare er flertall i folket for konsekvensutredning, men at det også er et klart politisk flertall på Stortinget.