NRK Meny
Normal

– Du kan ikke oppføre deg som en bilist når du sitter på sykkelen

En syklist i Bodø fikk en bot på 4500 kroner fra politiet etter at han ikke overholdt vikeplikten i et veikryss for noen dager siden. Politiet minner om at syklister også har et ansvar i trafikken.

Politiadvokat Bjarte Walla i Salten politidistrikt

Politiadvokat Bjarte Walla minner syklister om at de som alle andre som ferdes i trafikken har ansvar for sikkerheten.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mannen i 40-årene på sykkel stoppet ikke for bilen som kom fra høyre i et lyskryss i Bodø lørdag 28. juni. Resultatet ble en kollisjon der personbilen fikk skader og syklisten ble sendt til sykehus for sjekk.

I tillegg fikk han en bot på 4500 kroner fra politiet i Salten for brudd på vikeplikten.

– Selv om syklisten helt klart ble påført de største skadene i sammenstøtet er det ikke tvil om at han brøt vegtrafikkloven. Du skal stoppe for trafikk som kommer fra din høyre side, sier politiadvokat Bjarte Walla ved Salten politidistrikt.

– Skaper farlige situasjoner

– Noen syklister tror de kan oppføre seg som de vil i trafikken, men det er viktig å huske på at en sykkel er mye vanskeligere å få øye på enn en bil, sier Walla til NRK.no.

Han er klar på at syklister og gående kan skape farlige situasjoner selv om de er myke trafikanter.

– Og du kan ikke oppføre deg som en bilist når du sitter på sykkelen, sier politiadvokaten.

Utrykningspolitiet i Nordland har så langt ingen planer om kontroller som kun er rettet mot syklister, ifølge UP-sjef Knut Danielsen.

– Vi prioriterer ikke syklistene, men ser vi noen som ikke følger trafikkreglene slår vi selvfølgelig ned på det, sier Danielsen til NRK.no.

Knut Danielsen, UP-sjef i Nordland

Knut Danielsen, UP-sjef i Nordland.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

Samme regler som for bilistene

– Hvor vanlig er det at syklister får bøter?

– Det har vi ikke noe nøyaktig tall på fordi de straffes etter samme reglene som bilister, men at det skjer oftere nå med stadig flere syklister er det ikke tvil om.

– Hva er regelen for syklister som skal over gangfelt?

– De skal i utgangspunktet hoppe ned fra sykkelen og gå over fotgjengerfeltet, men likevel har ikke bilister noen «påkjørsels rett» og må vise aktsomhet de også, avslutter politiadvokaten.

At syklistene selv har et ansvar for sin egen og andres sikkerhet i trafikken er UP-sjefen helt enig i.

– Det er en uting at syklister «dundrer» over fotgjengerfeltet i stor fart, det har jeg selv sett litt for mange ganger i trafikken. Syklisten har faktisk ansvaret for å søke samspill og øyekontakt med bilisten, sier Danielsen.

Her kan du lese deg opp på trafikkreglene som gjelder for syklister, laget av Statens vegvesen i samarbeid med Syklistenes landsforening.