NRK Meny
Normal

Streik kan lamme hele kysten

Fra midnatt kan streikende maskinister tvinge ferjer, hurtigbåter, hurtigruteskip og redningsskøyter til kai.

MF «Landegode»

Ferga MF «Landegode» trafikkerer Vestfjorden i Nordland, og frakter passasjerer mellom Bodø og Lofoten. Fra midnatt kan den og en rekke andre ferger og hurtigbåter bli rammet av streik.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

I to dager har NHO Sjøfart meklet med Maskinistforbundet og Norsk Sjøoffisersforbund. Meklingsfristen går ut ved midnatt, og hvis partene ikke blir enige om en ny avtale blir det streik.

– Vi jobber med å kartlegge streikens omfang. De fleste maskinsjefene i landet er organisert, så det vil berøre mange om det blir streik, sier driftsdirektør Erik Olsen i Torghatten Nord til NRK.

Rederiet drifter hurtigbåter og ferjer fra Brønnøysund sør i Nordland og opp til fylkesgrensen til Finnmark.

Innenriksoppgjøret for maskinister og sjøoffiserer kan ende i en storstreik som lammer all ferge- og taubåttrafikk ved viktige olje- og gassterminaler fra torsdag.

Erik Olsen

Erik Olsen sier at en oversikt over eventuelt streikeomfang vil være klar inne kort tid.

Foto: Privat

– Det er klart at ved streik vil store deler av Vestfjorden være stengt av mellom Bodø og Lofoten og Vesterålen. Da må du enten med bil via Sverige eller med fly. Du har hurtigruta også, men to av hurtigsruteskipene kan også bli innstilt, sier Olsen.

Rammer hele landet

NHO sjøfart hevder at det massive streikeuttaket som omfatter nesten alle organiserte maskinister har skjedd ved en glipp. Meningen var å ta ut maskinistene på hurtigrutene Trollfjord og Vesterålen, men ved en feil i prosedyrene er ifølge DN 600 maskinister omfattet av streikeuttaket.

I følge NHO Sjøfart vil dette føre til full stans for ferjer, hurtigbåter, slepebåter, skoleskip, redningsskøyter og hurtigruteskipene "Trollfjord" og "Vesteraalen".

Forhandlingsleder Hege-Merete Bengtsson avviser overfor NTB si noe om uttaket har skjedd ved en glipp. Hun viser til en melding på forbundets hjemmeside som bekrefter at samtlige medlemmer i alle andre rederier enn Hurtigruten kan bli tatt ut i streik fra midnatt.

Bengtsson sitter i forhandlinger, men skriver i en tekstmelding til NRK at det er mulig å gi unntak fra streiken i spesielle tilfeller.

– Det er opp til arbeidsgiver å velge å søke dispensasjon ved en eventuell streik, og dispensasjonssøknader vil bli behandlet fortløpende, skriver hun.

Ber reisende følge med

Ved Torghatten Nord sitt avdelingskontor på Stokmarknes forbereder driftsdirektør Erik Olsen på en eventuell streik. Han sier rederiet vil informere så godt de kan om eventuelle konsekvenser for ferje- og hurtigbåttrafikken når de vet mer.

– Vi vil sende ut trafikkmeldinger og varsle i natt. Folk må bare følge med på radio og nett på hvilke sambander som er berørt. Det enkelte fartøy blir kun berørt i det en organisert maskinsjef er planlagt inn vaktplanen, sier han.

Uten organiserte maskinister stanser så å si all innenlands fergetrafikk. Slepebåter og lostrafikk ved Mongstad, Kårstø og Melkøya vil også stanse opp.
Også Norsk Sjøoffisersforbund forhandler med NHO Sjøfart med forhandlingsfrist midnatt. Sjøoffiserene har varslet plassfratredelse for skipsførerne på seks skip.