Coop-direktøren: – Jeg var nødt til å redde mitt eget skinn

– Coop Helgeland hadde store problemer, og jeg var nødt til å redde mitt eget skinn, sier den tidligere direktøren.

Rettsak mot den tidligere Coop-direktøren i Rana tingrett

– Saken er et resultat av arbeid med mange løse tråder, sier forsvarer Asbjørn Krantz (t.h.), her sammen med forsvarerkollega Tor Simonsen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Hadde kona til den tidligere Coop Helgeland-direktøren rett til å kreve 100.000 kroner av Coop for regnskapstjenster. Det handlet andre dag av rettsaken i Rana tingrett om i dag.

Den tidligere Coop Helgeland-direktøren og kona står tiltalt for grov utroskap mot Coop.

Påtalemyndigheten mener at bedriften aldri mottok noen slik ytelse.

I går beskrev kona i retten hvordan Coop Helgeland var en «skakkjørt skute» da de ankom Mo i Rana og ektemannen begynte å jobbe der. Hun forklarte at årsaken til at hun hadde påtatt seg regnskapsjobben, var at ektemannen ville «beskytte sin arbeidsgiver og være tro mot systemet.»

– Jeg støtter min kones forklaring, uttrykte den tidligere Coop-direktøren da spørsmålet kom opp.

– Betent historie

Den tidligere direktøren forklarer om at han kom til et selskap med store problemer.

– Jeg skal komme til grunnlaget til hvordan alt dette startet. Denne historien har jeg ikke kunnet fortelle før. Den er så betent, og ville skapt så store omdømmeproblemer for Coop Helgeland, at jeg ikke kunne gå ut med dette, sier han.

Den tidligere direktøren holder fram et årsmøtedokument som han mener forteller hva tidligere ansatte i Coop Helgeland har drevet med.

– Da jeg kom hit oppdaget jeg at ikke alt henger på greip. Jeg blir kjent med at Coop Helgeland har store feil, sier han.

Beskylder andre

Aktorene Kåre Skognes og Thor Erik Høiskar i Rana tingrett

Aktoratet Sissel Gangmark, Kåre Skognes og Thor Erik Høiskar. De mener den tidligere direktøren i Coop Helgeland har brukt over 1,5 millioner kroner av selskapets penger på seg selv.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Under forklaringen framsetter den tidligere direktøren beskyldninger mot flere som sitter blant publikum.

– Flere av dem som sitter bak her, har mye urent mel i posen, sier han. Dette handler ikke om meg, men de som sitter som publikum her i salen.

Under forklaringen kommer han inn på flere, store problemer i Coop Helgeland. Han beskriver hvordan han har blitt overrasket over vanskelige regnskap og det han selv kaller «regnskapsjuksing».

Han forteller at han ble nødt til å «ta grep», og at det er derfor det måtte gjøres i det stille.

– På bakgrunnen av det jeg avdekket, arbeidet jeg fortvilt i bakgrunnen. Det ble naturlig å samarbeide med min kone om dette, ettersom hun tross alt har ekspertise på regnskap. Etter hvert ble dette svært omfattende, sier han, og fortsetter;

– Jeg var nødt til å redde mitt eget skinn. Jeg ville ikke være den som var direktør da alt gikk galt. Jeg ville finne ut hva det egentlig var som foregikk, sier han.

Jobbet hele tiden

Tiltalte forteller at han og kona arbeidet med dette i timesvis. Han hevder at økonomien i selskapet var preget av både dårlig arbeid med regnskapene, men også bevisste feil.

– Det var flere tilfeller hvor vi kjørte egne bilturer med årsapporter på fanget, og vi brukte store deler av vår fritid på dette. Jobben min, ble til slutt livet vårt. Det ble etter hvert så omfattende at vi måtte gjøre dette mer formelt.

Tidligere hadde hans kone fortalt at hun bestemte seg til slutt for å fakturere dette og henviser til sin autorisasjon som sier at slikt arbeid skal faktureres. Hun fakturerer for 127 timer arbeid til en pris av 80.000 kroner.

– Jeg er pliktig å føre timelister, og det er det eneste jeg har gjort, sa hun i retten i onsdag.

Betalte ut 80.000 til kona

Ekteparet står tiltalt for grov økonomisk utroskap for å ha skaffet seg uberettiget vinning, gjennom å ha fakturert Coop Helgeland for 80.000 kroner uten at Coop Helgeland har fått noe tilbake.

– Det er å få en uberettiget vinning knyttet til denne fakturaen. Når det ikke er levert en ytelse til gjengjeld, er det altså straffbart å betale denne fakturaen, sier statsadvokat Thor Erik Høiskar til NRK.

Retten har i dag forsøkt å få frem hvorvidt det ble levert en ytelse fra kona gjennom dette arbeidet.

– Det står i tiltalen at Coop Helgeland ikke mottok noen adekvat ytelse for denne fakturaen, sier rettens administrator Rolf Selfors.

– Det er det største sludder jeg har hørt, svarer den tiltalte direktøren.

– Handlet i selskapets interesse

Retten forsøker nå å finne ut om denne økonomiske veiledningen som kona til direktøren har gjort er en faktisk ytelse. De to tiltaltes forsvarer Asbjørn Krantz er klar på at dette er innenfor.

– Han har jo holdt selskapets interesse sentralt hele tiden, og han trengte konas assistanse for å få dette til.

Han mener at de tjenestene kona gjorde for han kan kalles en «adekvat ytelse».

– Det er jo et paradoks, egentlig. Vi sitter jo her som advokater og prater. Hvor blir det av ordene? Vi fakturerer jo for det vi driver med her. Det er jo ikke alt arbeid som gjøres av konsulenter som er håndgripelig. Kona til tiltalte har jo laget rapporter som kan brukes senere også, så hun har jo til og med laget noe håndgripelig, sier han.

– Brukte bedriftens penger på seg selv

Tinghuset, Rana tingrett

Det er satt av 2 uker til rettsaken i Rana tingrett.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Opprullingen av saken startet på nyåret i 2012, da et stort oppbud av sivile og uniformerte politibiler deltok i razziaen mot den tidligere Coop-direktøren på Helgeland.

Det ble gjort omfattende beslag av pc-er, telefoner, bankutskrifter og lignende. Coop-direktøren ble avskjediget og siktet for grov korrupsjon, men politiets etterforskning endte med tiltale for grov økonomisk utroskap.

Mannen i 40-årene står nå tiltalt for å ha brukt av bedriftens penger til seg selv. Ifølge tiltalen skal han blant annet ha brukt over 130.000 kroner fra bedriftens kredittkort på reiser til Barcelona, København og Düsseldorf.

Ifølge tiltalen skal han også ha kjøpt en BMW X5 til over 900.000 kroner og en Harley Davidson motorsykkel til over 150.000 kroner på Coop Helgelands regning.

Det er satt av 2 uker til rettsaken i Rana tingrett.