Her har ekstremværet «Kyrre» herjet

I Lofoten har «Kyrre» veltet flere trær inn i et bolighus. Biler og hustak er også tatt av stormen.

– Vi har bodd i huset i over 40 år, og jeg tror ikke vi har opplevd dårlige vær. Det er min opplevelse av vindrossene i natt.

Det sier Ragnhild Berg som bor på Ballstad i Vestvågøy i Lofoten, ikke langt fra stedet hvor vinden har veltet flere trær over et bolighus. Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med de som bor i huset som er truffet av trærne.

Ekstremværet «Kyrre» har i løpet av natten tatt seg opp, og slått inn over Ofoten, Lofoten og Vesterålen i Nordland med full styrke.

Flere steder blåser det over orkan i kastene, skriver Lofotposten.

– Vinden har tatt veldig mange trær rundt om kring. Det er godt uttynnet. Men vi har en haug vi kaller Kakehaugen bak huset vårt, og den har skjermet vårt hus ganske godt, sier Berg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kvitfossen ved Laukvik i Vågan: En campingvogn ble tatt av vinden under ekstremværet Kyrre.

Laukvik i Vågan: En campingvogn ble tatt av vinden under ekstremværet Kyrre. Foto: Kjetil Antonsen

Matrielle skader

Foreløpig er det meldt om en rekke skader som følge av ekstremværet «Kyrre», men i Vest-Lofoten har politiet foreløpig ikke vært nødt til å rykke ut.

– Det har vært en del materielle skader på grunn av uværet, men heldigvis har vi ikke fått inn melding om personskader, sier lensmann Asbjørn Sjølie i Vest-Lofoten lensmannskontor.

Flere steder i Lofoten har politiet fått inn melding om at vinden har revet taket av bygg, og flere biler er blåst av veien.

– På fiskebruket der mannen min har båten, har vinden tatt taket på egnebua, sier Ragnhild Berg.

Stanser ferger og stenger veier

Ekstremværet Kyrre fører til at en rekke veier og fergesamband i Nord-Norge er stengt.

Fredag formiddag meldte Statens vegvesen at 16 veistrekninger er stengt. Blant disse er E6 på Saltfjellet, E10 ved Bjørnfjell og E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp, og nye vurderinger gjøres fortløpende.

Bilister må i helgen også forberede seg på kolonnekjøring på en rekke strekninger som følge av uværet i de nordligste fylkene.

Sterk vind har også ført til trafikkulykker nord i Nordland, der en bilhenger med sprengstoff og en turistbuss med engelskmenn ble tatt av vindkastene.

De to personene i bilen med sprengstofflast på hengeren ble fraktet ut i sikkerhet, mens to av de 40 passasjerene på turistbussen på E10 ble fraktet til sykehus med alvorlige skader.

Uværet gir seg

Når denne dagen er over har uværet mest sannsynlig roet seg. På lørdag har piffen gått ut av Kyrre, men det fortsetter å snø og regne i både Nordland og Troms.

– Folk må være veldig forsiktige når finværet kommer. Det blir stor skredfare, advarer statmeteorolog Matilda Hallerstig.

Ragnhild Berg på Ballstad i Lofoten tror folk som bor i regionen har taklet uværet bra.

– Vi er ganske sindige, og tar været som kommer. Vi kan ikke gjøre noe med det likevel.

Rombaksbrua i Narvik er stengt, etter at en bil med henger har veltet i uværet.

VIDEO: Her kan du se at vinden tar tak i vogna på Rombaksbrua.