Sterk vekst for landets lufthavner

Nye ruter og mer turisme gir gode tall for Avinors flyplasser i juni.

Evenes terminal

ØKER: Harstad/Narvik lufthavn, Evenes øker med 10,8 prosent. Også mange av de andre flyplassene i Norge opplevede vekst i juni.

Foto: Billy Jacobsen / NRK / NRK

Eirik Bergstedt

GODE TALL: Evenes har økt med 10,8 prosent sammenlignet med juni i fjor. – Dette gjenspeiler optimismen som er i regionen, sier lufthavnsjef Eirik Bergstedt.

Foto: NRK

– Dette gjenspeiler optimismen som er i regionen akkurat nå, der Avinor er en viktig tilbudsleverandør for regionens langsiktige målsettinger, sier lufhavnsjef Eirik Bergstedt ved Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Flyplassen er blant de regionale flyplassene i landet som har opplevd god passasjervekst i juni. Hele 10,8 prosent økte de med. Totalt reiste 66 192 passasjerer via Evenes forrige måned.

– Økningen skyldes blant annet at Widerøe har videreført en tidligere rute som Norwegian hadde i fjor mellom Torp og Evenes, og at Norwegian har etablert en ny formiddagsrute mellom Evenes og Gardermoen. I tillegg har vi for tiden en veldig høy kabinfaktor på de flyene som lander hos oss.

– Gledelig utvikling

Hittil i år har totalt 24,4 millioner passasjerer reist til og fra Avinors flyplasser. Størst har økningen vært på utenlandstrafikken med en vekst på 6,2 prosent.

I juni er økningen på passasjertallene totalt i Avinor 6,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt reise nær fem millioner passasjerer over Avinors flyplasser i juni.

– Det er en meget gledelig utvikling vi nå er inne i, sier Bergstedt videre.

– Vi ser helt klart at næringslivet bruker Evenes mye. Nå på sommeren er det mye turisme, og vi ser også en økt vinterturisme og en stor andel charterturisme ut fra Evenes og også inn til regionen.

– Ligger godt an

For Bergen lufthavn Flesland var økningen i juni på 1,8 prosent, og for Trondheim lufthavn Værnes var økningen på 3,6 prosent. Stavanger lufthavn Sola hadde en passasjervekst på 4,2 prosent, mens Oslo lufthavn Gardermoen hadde 9,7 prosent passasjervekst sammenlignet med juni 2013.

Totalt reise 2 437 707 over flyplassen i juni 2014, mot 2 223 075 i juni 2013.

– Nye utenlandsruter også fra regionale flyplasser forklarer noe av økningen, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor.

– Dette er ruter som er godt motatt både av lokale næringsliv og befolkningen generelt.

Ned 20,9 prosent

Men der Evenes øker, opplever mindre flyplasser nedgang. Brønnøysund opplever i juni en nedgang med 20,9 prosent, Mo i Rana en nedgang på 3,7 prosent og Leknes en nedgang på 2,8 prosent.

Svolvær hadde i juni en nedgang på 2,9 prosent, og Namsos en nedgang på 2,5 prosent. Mosjøen opplever en liten vekst med 2 prosent. Også Bodø hadde i juni en liten økning, på 6,2 prosent.

  • Se den fulle statistikken og tallene for din lokale lufthavn her.