Hopp til innhold

Slik forklarer Statskog denne jakten

Statskog beklager overfor familien og barna som ble skremt av helikopterjakten som førte til at piloten ble politianmeldt og fratatt lisensen.

Video Helikopter i Fauske

Helikopter i Fauske

Statskog, som benyttet seg av helikopterselskapet vedrørende et oppsyn i utmarka i Fauske, mener derimot at det aldri var snakk om en «vill helikopterjakt».

– Det stemmer at vi forfulgte to snøskutere med helikopter, men vi hadde hele tiden god sikkerhetsmargin for både skuterførerne og personellet i helikopteret. Vi vil på det sterkeste avvise påstander om ”vill jakt”, skriver Tore Bjørnstad, Fjelltjenesteleder i Statsskog.

Kastet verandabord 18 meter

Det var Avisa Nordland som først omtalte hendelsen som skjedde lørdag 14. april.

Tre tjenestemenn fra Statskog Fjelltjenesten var på oppdrag med helikopter i indre Salten. Oppdraget var primært overvåkning og registrering av jerv, men også oppsyn med ulovlig motorferdsel.

Da oppdaget to skutere som kjørte ulovlig, startet den omstride helikopterflyvningen.

For mens innbygger Bjørn Holtan var på butikken fikk han telefon fra naboen om at et helikopter fløy ekstremt lavt over gården og landet på eindommen hans.

Kona Randi og tre barnebarn ble vettskremte av hendelsen.

– Ungene hylte og skrek. I ettertid fant jeg ut at både hagebord og noen kasser vi har hatt stående på gårdsplassen ble kastet flere meter. Bordet målte jeg til å ha blitt kastet 18 meter. Nå er barnebarna engstelige etter hendelsen, fortalte Holtan til NRK.no etter opplevelsen.

Pilot fratatt lisensen

Dette førte til at piloten ble anmeldt av Luftfartsiltilsynet. Tillatelsen til å fly i norsk luftrom ble også trukket tilbake med øyeblikkelig virkning.

Artic Air AB får ikke fly i Norge før de faktiske forhold i saken er avklart og saken ferdig etterforsket.

Prøvde å stanse scooterkjøringen

Bjørnstad mener dette er uheldig og sier det er synd at den lave flyvningen virket skremmende.

– Bruk av helikopter i en slik sammenheng kan virke både provoserende og skremmende på noen. Vi vil derfor beklage overfor familien og barna som ble skremt av denne episoden. Dette skulle vi gjerne sett vi kunne ha unngått.

Nå er både de to og helikopterpiloten anmeldt for ulvolig kjøring.