Hopp til innhold

Pilot anmeldes etter vill helikopterjakt

Luftfartstilsynet politianmelder helikopterpilot etter vill jakt på skuterkjørere. Samtidig får ikke selskapet hans lenger fly i norsk luftrom.

Video Helikopter i Fauske

SE VIDEO: Helikopterpilot Bjørn Helamb fløy helikopteret lavt på jakt etter skuterkjørere på Fauske. Se video!

På oppdrag fra Fjelltjenesten i Statskog jaget et helikopter fra det svenske selskapet Arctic Air AB to skuterkjørere på Fauske. Ekstremt lavt over bakken fløy det gjentatte ganger over gården til Bjørn og Randi Holtan.

Jervtelling

Nå er piloten anmeldt av Luftfartstilsynet.

– På bakgrunn av det som har kommet frem i media og den kontakten vi har hatt med helikopterpiloten, så har vi valgt å levere inn en anmeldelse for brudd på Luftfartsloven, sier Luftfartsdirektør Heine Richardsen til NRK.no

Det var Avisa Nordland som først skrev om hendelsen. Fjelltjenesten var ifølge avisen på jervtelling da de kom over to snøskutere som kjørte ulovlig.

– Hylte og skrek

Mens Bjørn Holtan var på butikken fikk han telefon fra naboen om at et helikopter fløy ekstremt lavt over gården og landet på eindommen hans. Kona Randi og tre barnebarn ble vettskremte av hendelsen.

– Ungene hylte og skrek. I ettertid fant jeg ut at både hagebord og noen kasser vi har hatt stående på gårdsplassen ble kastet flere meter. Bordet målte jeg til å ha blitt kastet 18 meter. Nå er barnebarna engstelige etter hendelsen, sier Holtan til NRK.no.

Luftfartsdirektør Heine Richardsen

Luftfartsdirektør Heine Richardsen

Foto: NRK
– Alvorlig

Han har selv anmeldt fartøysjefen og oppsynsmennene fra Fjelltjenesten i Statskog etter hendelsen. Nå ser også Luftfartstilsynet alvorlig på hendelsen og har i tillegg til anmeldelse trukket tilbake selskapet Artic Air AB sin tillatelse til å fly i norsk luftrom.

– Vi ser svært alvorlig på dette. Det har vært mange ulykker med helikopter i den senere tid. Man kan ikke drive lavtflyging slik som det er gjort her. Dette gjelder både jakten på skuterførerne og landingen som er gjort av piloten, sier Heine Richardsen til NRK.no.

Piloten synes det er trist

Selv synes den politianmeldte helikopterpiloten Bjørn Helamb hele saken er trist.

– Dette er dypt beklagelig. Vi tar dette veldig alvorlig og vil svare på alle spørsmål som vil komme i etterforskningen av denne saken. Er det noe vi har gjort ulovlig her, så er vi de første til å beklage, sier Helamb til NRK.no.

Han forklarer at selskapet hans Artic Air AB har hatt tillatelsen til å fly lavt i Norge tidligere, men at de manglet det denne gangen.

– Det kreves en særskilt tillatelse for å kunne fly lavt i Norge. Vi søkte om dette og fikk beskjed om at vi skulle sende inn mer informasjon. Så har vi dessverre ikke fått med oss at vi ikke hadde fått tillatelsen vi trengte. Vi har hatt denne tillatelsen tidligere. Dette er ikke noe forsvar fra oss, men en forklaring på hvorfor det har blitt slik, sier Helamb.

Innkalt til møte

Til Avisa Nordland sier leder i Fjelltjenesten, Tore Bjørnstad, at de fulgte alle prosedyrene på Fauske.

– Bruken av helikopteret var helt riktig ut fra de prosedyrer vi har å forholde oss til, sier han til avisa.

Begge skuterførerne skal ha vedtatt at de er villige til å betale forelegg for ulovlig kjøring, men ikke for å ha stukket av.

Tillatelsen til å fly i norsk luftrom er trukket tilbake med øyeblikkelig virkning. Artic Air AB får ikke fly i Norge før de faktiske forhold i saken er avklart og saken ferdig etterforsket. Luftfartstilsynet har innkalt til møte med det svenske luftfartstilsynet, Statskog, Artic Air AB og helikopterpilot Bjørn Helamb.