NRK Meny
Normal

Står klar til å ta i mot syriske flyktninger

Nordland Røde Kors har økt beredskapen i nærheten av grenseovergangene mot Sverige.

Flyktninger i regnet i Nord-Finland på vei til Tornio

I FINLAND: Flyktninger i regnet i Nord-Finland på vei til registrering i grensebyen Torneå.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Så langt har vi ikke registrert noen som har kommet over grensen, men vi er klar, sier leder Lars Ørjan Ruth i Nordland Røde Kors til NRK.

Det er framfor alt ved grensene mot Mo i Rana, Hattfjelldal, Saltdal og Narvik at Røde Kors er klar dersom det skulle komme en tilstrømning av flyktninger og asylsøkere, skriver Rana Blad.

– Det er ikke et spørsmål om hvis, men når det kommer flyktninger og asylsøkere inn i Nordland. Når det skjer vil Røde Kors tilby akutt humanitær hjelp, sier leder Bror M. Hanssen i Narvik Røde Kors.

Kommer med tog

Forrige uke kom det en telefon fra Utlendingsenheten i Midtre Hålogaland politidistrikt om at 200 syriske flyktninger i Nord-Sverige kunne være på vei med tog fra Kiruna til Narvik.

– Sammen med kommunen hadde vi beredskapsplanene klare. Men disse flyktningene dro til Karesuando og over til Finland, forteller Hanssen.

At både Nord-Sverige og Finland allerede har mottatt flyktninger kan ha flere årsaker – som at de som kommer har slektninger og kjente i disse områdene.

– Men det kan også være fordi Sverige har en mer liberal flyktningpolitikk enn Norge, sier Hanssen.

Har akutte behov

Når flyktningene kommer står de lokale Røde Kors-lagene klar med humanitær hjelp.

– De har akutte behov for mat, vann, overnatting, transport og hygieniske artikler som bleier. Vi kan bistå med det praktiske, og kan huse et titalls personer. Blir det flere vil kommunen åpne idrettshaller. Forsvaret har også kapasitet til å motta en større mengde mennesker, sier Hanssen.

Ofotbanen

TAR TOGET: Røde Kors i Nordland har økt beredskapen på grenseovergangene. I Narvik forventer man at syriske flyktninger skal komme til Norge med Ofotbanen.

Foto: Pressefoto: Ofotbanen

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.