Hopp til innhold

Splitter familien

Samme dagen som de ble foreldre, fikk mannen vite at han skal vises ut av landet.

Guri Skjæran Moe, Dmitry Akimov fra Russland og fem uker gamle Paul Andrej

Guri Skjæran Moe og Dmitry Akimov fortviler etter at UDI har bestemt at Dmitry skal sendes ut av landet. I juni fikk de sønnen Paul Andrej.

Foto: Gisle Forland / NRK

I juni ble Guri Skjæran Moe fra Brønnøysund mor for første gang. Men det som skulle være den lykkeligste dagen i hennes liv ble til et mareritt. For samme dag kom vedtaket om at barnefaren, hennes russiske ektemann, skulle vises ut av landet.

- Vi opplever det som hjerterått. Det er et særdeles upassende tidspunkt det kommer på, og lite hensynsfullt. Når det kommer så nært opp til fødselen så er det brutalt, sier Skjæran Moe.

Dmitry Akimov, som tidligere hadde oppholdt seg ulovlig i Norge, er nå utestengt fra alle Schengen-land i fem år.

- Vi hadde informert UDI om at vi var i en situasjon der vi ventet et barn, og at helsa mi var dårlig. Det var lagt med legeerklæring på den saken. Likevel velger de å kjøre ut et vedtak på utvisning samme dag som fødselen, sier hun.

Oppgav falsk identitet

Russiske Dmitry Akimov kom til Norge i 2004 på grunn av vanskelige forhold i hjemlandet. Men fordi han oppgav falsk identitet og statsborgerskap ble han nektet asyl.

Mens han var i Norge ble han kjæreste med Guri Skjæran Moe. De bestemte seg for å satse på forholdet, gifte seg i Russland og søke om familiegjenforening for Dmitry - denne gangen med riktige personopplysninger.

Paret har etablert seg i Bodø, og begge er i jobb. Men UDI viser til forrige vedtak, og har avslått familiegjenforeningen.

- Vi ser ikke at de har forståelse for det vi har prøvd å gjøre. Det virker som om de mener vi burde ha fortstått at dette ikke gikk, sier Skjæran Moe oppgitt.

Da Dmitry søkte om familiegjenforening etter at ekteskapet var inngått i 2007, varslet han imidlertid ikke om at han tidligere hadde vært i Norge under falskt navn. Paret valgte å ikke informere om dette, fordi de fryktet dette ville bli brukt mot dem av UDI.

- Nå i etterkant ser vi at det ikke ble rett denne gangen heller. Det er det vi lider under nå. Det er beklagelig det som har skjedd. Etterpåklokskapen er en klokskap det og. Vi skulle ønske at vi ikke havnet i den situasjonen, sier Skjæran Moe.

- Svært alvorlig lovbrudd

UDI står fast på at Dmitry Akimov skal ut av landet. Områdeleder for utvisning i UDI, Anne Kari Kollstrøm, sier det å oppgi falsk identitet er et alvorlig lovbrudd.

- Denne saken er på grunnlag av at han har kommet til Norge og søkt asyl under feil identitet og stasborgerskap. Det er et grovt lovbrudd, som medfører utvisning.

UDI opplyser at saker hvor den som risikerer utvisning har ektefelle og barn ofte er vanskelige, men at det å ha ektefelle og barn ikke automatisk gir rett til opphold. Kollstrøm avviser imidlertid at de ikke har tatt hensyn til familien i denne saken.

- I denne saken har vi også lagt vekt på at han har ektefell og barn. Derfor er utvisningen satt til fem år. Normalt ville han blitt varig utvist på grunn av lovbruddet som foreligger her, sier hun.

Paret har nå anket saken inn for Utlendingsnemda, hvor søknaden om familiegjenforening vil få en ny og uavhengig behandling.

Bekymret for kontakten med faren

Foreløpig er det ikke satt noen dato på når Dmitry må være ute av landet, på grunn av ankemuligheten paret har til Utlendingsnemda. Men Skjæran Moe innrømmer at det blir en tøff tid framover.

- Heldigvis har vi fått en sønn. Men det gjør også at vi er enda mer følsomme. Når det ligger en utvisning i fem år, så lurer jo jeg på hvordan viskal fungere som familie og hvordan gutten skal kunne ha kontakt med faren.

- Hva gjør du dersom Dmitry blir sendt ut av landet?

- Jeg vet ikke om jeg tør å tenke på det engang. Det er vanskelig å si hvordan det skal gå rett og slett.