NRK Meny
Normal

Ikke overbevist om at e-valg er framtiden

Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås er ikke overbevist om at vi i framtiden skal stemme over internett. – Elektronisk stemmegivning reiser spørsmål om hemmelig valg, sier hun.

Janne Sjelmo Nordås, Senterpartiet

INNE PÅ TINGET: Like etter midnatt valgnatta var Janne Sjelmo Nordås (Sp) inne på utjevningsmandatet. – Nå blir det fire år i opposisjon, konstaterer hun.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Bodø og Vefsn er blant 12 kommuner i Norge som prøvde ut elektronisk forhåndsstemming i år. En av tre velgere i forsøkskommunene som forhåndsstemte i fjor benyttet seg av muligheten til å stemme via internett.

Senterpartiets Janne Sjelmo Nordås er ikke sikker på om i framtiden bør være mulig å stemme via internett. Valgdeltakelsen i de to kommunene i Nordland med elektronisk valgordning viste ikke en klar tendens. Med 73,2 prosent valgdeltakelse i Vefsn gikk faktisk oppslutningen noe tilbake i forhold til sist stortingsvalg hvor deltakelsen var 73,9.

Hemmelig?

– Elektronisk stemmegivning reiser spørsmål om hemmelig valg. Det skal bli interessant å se evalueringene som kommer etter e-valget. Vi skal ikke være blind for at det kanskje ikke er like trygt og sikkert som å stemme på tradisjonell måte. En av grunnpilarene våre er at vi har rett til et hemmelig valg. Men vi skal også ta med oss at e-valg gjør noe med deltakelsen, og det er et stort pluss, sier stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp).

Oppsving i Bodø

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp

Varaordfører og leder i stemmestyret i Bodø Tom Carlsen (Frp).

Foto: Cato

I Bodø ble det derimot en liten oppsving, noe leder i valgstyret, Tom Cato Karlsen var fornøyd med. Men oppslutninga er ikke mer enn drøye to prosentpoeng opp siden forrige stortingsvalg – da valgdeltakelsen i Bodø lå på 76 prosent.

– Bodø har hatt en valgdeltakelse på 78,36 prosent mot 76,5 i 2009, som er enormt. Totalt har vi fått inn 28.441 stemmer, det er en økning på to prosent fra kommune- og fylkestingsvalget i 2009. Dette valget har fenget folk, folk har stemt på nettet, forhåndsstemt og møtt opp i valglokalene. Ikke bare en seier for enkelte partier, men en stor seier for demokratiet, mener han.

Spesielt gleder han seg over alle internettstemmene.

– Det har vært dobbelt så mange internettstemmer som for to år siden da vi for første gang forsøkte dette, sier Karlsen.

Han tror også at muligheten for regjeringsskifte har betydd mye for folks vilje til å gå til valgurnene.