Hopp til innhold

– Galskap å bruke 36 milliarder på nye kontorlokaler i Oslo

Mens man må velge mellom skole og nytt fylkeshus i Nordland, ligger det an til å ryke store summer til nytt regjeringskvartal i Oslo. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varsler kamp i Stortinget.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foran fylkeshuset i Bodø

KRITISK: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener prislappen på et nytt regjeringskvartal blir for drøy. Han trekker også en parallell til situasjonen i Nordland, hvor fylkesrådet valgte å droppe utbyggingen av fylkeshuset for å heller prioritere å bygge to nye vgs-skoler.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

En ny, ekstern kvalitetssikring anslår at prisen på det nye regjeringskvartalet i Oslo kan bli opp mot 36,5 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Den summen får flere til å hoppe i stolen.

– Det er galskap å bruke 36 milliarder kroner på nye kontorlokaler i Oslo sentrum, når vi ser de enorme behovene vi har rundt i landet. Det er sløsing med offentlige penger, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet og SV ønsker at regjeringen skal la departementene være i de byggene de er i dag.

Tidligere olje- og energiminister og nå stortingsrepresentant for Frp, Kjell-Børge Freiberg, fra Hadsel i Vesterålen, er også kritisk.

– Vi er opptatt av å bruke skattebetalernes penger på en gode måte. Da bruker man ikke 36 milliarder kroner på å bygge kontorer innenfor ring 3 i Oslo.

– Helt uaktuelt

Det nye regjeringskvartalet er et av de største byggeprosjektene i Norge noensinne. Når det står ferdig om cirka ti år, skal byggene huse om lag 4700 byråkrater, midt i kjernen av Oslo.

– Jeg skjønner at det må være både folk og kontorer i kvartalet, men å bygge et nytt monument til 36 milliarder kroner, er uaktuelt, legger Freiberg til.

Det koster å bygge stort, særlig kontorbygg hvor sikkerheten er viktig.

I den eksterne kvalitetssikringen kommer det frem at prosjektets størrelse, varighet og kompleksitet bidrar til stor usikkerhet.

Prosjektet er trolig mer krevende enn noe prosjekt Statsbygg har gjennomført tidligere, står det i rapporten, som konkluderer med at de totale kostnadene vil bli på mellom 26,1 og 36,5 milliarder kroner. Hovedanslaget er en pris på 31,3 milliarder kroner.

Vedum sier at han neste uke vil utfordre kommunalminister Nikolai Astrup i Stortinget.

– Nå må regjeringen si stopp, vi må få ned kostnadene. Astrup og Erna Solberg kan ikke forsvare en sånn pengebruk.

Vedum mener regjeringen må finne seg i å sitte spredt rundt i Oslo, for på den måten å få nedskalert prosjektet. Hvis ikke regjeringen hører etter, har Sp-lederen som mål å få med seg stortingsflertallet.

– Hva vil være en akseptabel pris?

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum foran fylkeshuset i Bodø

– Høyre synes å mene at det er en naturlov at man skal bruke sånne beløp på kontorbygg i Oslo sentrum, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det må kraftig ned. Dette er nesten helt umulig å forsvare i et folkestyre.

NRK intervjuer Vedum foran fylkeshuset i Bodø. Her har fylkesrådet satt en stopper for en planlagt utbygging av fylkeshuset til 200–300 millioner kroner.

Pengene blir heller prioritert til nye videregående skoler i Mosjøen og Narvik.

– Det er en ekstrem velstand og honningkrukke rundt regjeringen, men når man kommer til Bodø, så må man si nei til en utbygging til 200–300 millioner for å få råd til å bygge nye skoler.

Han trekker også paralleller til Nord-Norgebanen.

– I Nord-Norge diskuterer man Nord-Norgebanen. Da snakker man om samme type størrelsesbeløp. Men det blir altså sett på som helt useriøst.

– Alt må ikke være i Oslo

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp)

– Vi bygger ikke dette landet på byråkrater, mener tidligere olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg. 

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Kjell-Børge Freiberg mener man må spørre seg hvor mange personer man trenger i statsadministrasjonen for å drifte landet.

Han spør seg også om hele statsadministrasjonen må ligge i Oslo.

– Dersom man mangler lokaler, så har vi lokaler i nord som står ledig. Vi er fullt ut i stand til å bygge nye lokaler i nord, hvis det skulle være behov.

Avviser prisanslaget

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup avviser at et nytt regjeringskvartal vil koste 36 milliarder kroner.

Han anslår en pris på mellom 26,1 og 36,5 milliarder kroner. Men da er det mye mer enn selve regjeringskvartalet innbakt i summen.

Nikolai Astrup

– Det er et dyrt prosjekt, men nødvendig, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Foto: Mette Ballovara / NRK

Blant annet sikker teknisk infrastruktur, ombygging av Ring 1, 22. juli22. juli-senterested. I tillegg utgifter til flytting fra og istandsetting av leide lokaler.

Men dyrt blir det, medgir statsråden.

Han kan forstå at folk ute i distriktene, som må tåle tøffe prioriteringer, mener at også staten må vise moderasjon i pengebruken når det gjelder utbygginger.

Men det er nødvendig, ifølge Astrup. Årsaken er terrorhendelsen i 2011.

– Hovedårsaken til at det blir dyrt er at sikkerheten må bedres for at vi skal unngå liknende hendelser. Dessuten er grunnforholdene slik at massene må håndteres som spesialavfall.

Astrup understreker at prislappen på prosjektet allerede er nedskalert gjennom reduksjon i areal per ansatt, og at støttefunksjoner er flyttet ut av kvartalet.