Hopp til innhold

Snåsamannen anga funnstedet

Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen, fortalte i en samtale med leder for skredsøket i Jamtfjellet i Vefsn hvor den siste omkomne etter skredulykken befant seg.

Snåsamannen anga funnstedet

Snåsamannen, Joralf Gjerstad, fortalte søkemannskaper hvor den siste omkommne befant seg etter skredulykken i Vefsn, sier lederen av skredet.

Før den siste omkomne, Therese Mari Åkerøy, ble funnet på rasstedet ved Jamtfjelltinden torsdag hadde leder av skredsøket Oddgeir Johansen det han beskriver som en sterk samtale med Snåsamannen, skriver Helgeland Arbeiderblad.

Terese Mari (29) var den yngste av de tre Åkerøy-søstrene som omkom i skredet i Jamtfjelltinden 16.mai. De tre søstrene var en del av et følge på åtte fjellvante turgåere som var på tur i Jamtfjelltinden i Vefsn, da de ble tatt av to sørpeskred.

Fire personer overlevde, mens fire kvinner omkom i ulykken.

Funnet to dager før begravelsen

Therese Mari Åkerøy ble funnet en halv meter under snøen, omlag fire meter fra stedet hvor søsteren Bjørg Heidi ble funnet 21. mai. Da var det bare to dager til begravelsen.

Utstyr fraktes inn til rasstedet ved Jamtfjelltinden

Utstyr fraktes inn til rasstedet ved Jamtfjelltinden.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

21. april var letekasjonen forsterket med spesialmannskaper fra Svalbard som hadde med seg radarstyr, og en steam-maskin som kan smelte snø og is var også flydd inn i rasområdet i dag, samt utstyr for å spore opp mobiltelefoner.

Men den savnende kvinnen ble altså funnet uten hjelp av spesialutstyret.

De tre søstrene ble gravlagt fra Dolstad kirke i Mosjøen i dag.

Kontaktet av kjenning

Det var ikke Johansen selv som tok initiativet til kontakten med Gjerstad.

– Kontakten ble gjort av kjenninger av meg som er i Gjerstad-familien, sier Johansen.

– Ble paff

Har Snåsamannen helbredende kraft?

Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Han ble litt paff da han fikk beskjed om at han kunne ringe Gjerstad.

– Jeg ringte og vi snakket sammen en god stund. Jeg kjente et stykke ut i samtalen at det begynte å piple svette fra nakken. Da spurte Gjerstad meg om jeg ble heit i nakken. Det svarte jeg bekreftende på, og han sa da: Ja er det ikke rart, forteller Johansen.

Snåsamannen ba Johansen forestille seg at han befant seg i rasområdet.

– Så stedet

Oddgeir Johansen, leder redningsgruppa i Mosjøen

Oddgeir Johansen, leder redningsgruppa i Mosjøen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Han forklarte at han nå så stedet og ba meg om å snu meg mot nord. Da kunne han ned til den minste detalj beskrive terrenget, fjellene rundt og hvordan raset så ut. Han anga deretter området der den siste omkomne befant seg. Jeg kan ikke tenke meg at han skulle ha noen forutsetninger for å kunne beskrive stedet så nøyaktig som han gjorde, sier Johansen.

Skredeksperten valgte å ikke utbasunere for søkemannskapene hva han var blitt fortalt, men sa det til et par av dem som deltok i søket torsdag.

Ønsker å være åpen

Konstituert stabssjef Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt

Konstituert stabssjef Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård

Politiet på Helgeland bekreftet overfor NRK torsdag at den savnende kvinnen ble funnet av en i letemannskapene som sa han hadde fått en innskytelse at han burde lete akkutat der.

Til Helgeland Arbeiderblad sier konstituert stabssjef Roar Tøgersen ved Helgeland politidistrikt at han ikke var informert om at beskrivelsen fra funnstedet kom fra Snåsamannen. Han synes historien er spennende.

– Det viktigste for politiet er at våre mål blir nådd, ikke nødvendigvis hvordan. Her var målet å bringe den siste omkomne tilbake til familien før begravelsen. Det klarte vi, sier Tøgersen.

Søstre tatt av ras i Vefsn

TRE SØSTRE TATT AV RASET: Søstrene Åkerøy var ivrige og erfarne turgåere. F.v. Tove Peggy Åkerøy (45), Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29).

Foto: Privat