Hopp til innhold

Sterkt farvel med Åkerøy-søstrene

– Hvem kunne ane? Hvem kunne tenke seg en slik ulykke. Tre søstre som dere elsket så høyt, sa sokneprest Jan Biering-Strand i sin tale ved gravferden.

Søstrene Tove Åkerøy, Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy ble lørdag begravet fra Dolstad kirk

STEDT TIL HVILE: Søstrene Tove, Bjørg Heidi og Therese Mari Åkerøy ble lørdag begravet fra Dolstad kirke. Sokneprest Jan Biering-Strand og vikarierende sokneprest Kari Sjursen forrettet under begravelsen.

Foto: Biering-Strand, Eivind / SCANPIX

I dag ble de tre søstrene Tove, Bjørg og Therese Åkerøy, som omkom i skredulykken i Vefsn, gravlagt fra Dolstad kirke i Mosjøen.

– Det var en ufattelig sterk og uvirkelig opplevelse. Spesielt for familiene – foreldrene som har mistet tre døtre og barna som har mistet mammaene sine, sier sokneprest Jan Biering-Strand til NRK.no.

To av de omkomne søstrene etterlater seg til sammen fire barn, den yngste hadde ingen barn.

Sammen med vikarierende sokneprest Kari Sjursen forrettet Biering-Strand i begravelsen til Tove Åkerøy (45), Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) lørdag ettermiddag.

– Det ble en verdig avskjed. Det var helt stille, og annerledes enn det pleier å være under begravelser. Jeg tror ikke vi helt forstår hva vi har vært med på, sier soknepresten.

500 i kirka

Familie, venner og kolleger fylte Dolstad kirke til siste plass under seremonien lørdag ettermiddag. De tre søstrene ble minnet som aktive, blide, turglade, omsorgsfulle og familiekjære kvinner.

– De levde et godt og og lykkelig liv fram til ulykken. Deres død var meningsløs, men deres liv var meningsfullt.

Sokneprest Jan Biering-Strand

– De bar med seg mye kjærlighet og glede. Sorgen og savnet er overveldende. Men savnet er den dypeste ære som Tove, Bjørg og Therese kan få. Savnet viser at de ga av sin kjærlighet, brydde seg og tok dere inn i sine liv. Der det er dyp sorg, har det også vært mye kjærlighet, sa sogneprest Jan Biering-Strand i sin tale ved gravferden.

Samle på de gode minnene

– Derfor må vi holde fast ved lyspunktene - kjærligheten og livsgleden som søstrene delte ut på sin livsvei. Vi må samle på de gode minner. De varme og gode stundene dere eide i lag og det vakre dere delte, sa soknepresten.

Sang og spilte

Visesanger Hans Inge Fagervik, som er en venn av Åkerøy-familien, åpnet seremonien med sangen sin «Så lenge jeg lever», som opprinnelig ble skrevet etter tsusami-katastrofen. Fagervik bodde på hybel hos foreldrene til de tre søstrene da han gikk på ungdomsskolen og kjente dem godt. Han snakket også om de to eldste søstrene, som han kjente godt. Han hilste også til den yngste søsteren Therese Mari.

Fiolinisten Trond Wika og pianisten Marta Mikalsen spilte også i begravelsen.

Også for politiet på Helgeland, som har jobbet med søket av de omkomne siden raset 16. mai, ble punktum satt i dag.

– Det var ei sorgtung og verdig avslutning på ei vanskelig sak som har hatt stort fokus for politiet, sier politistasjonssjef Lisbeth Aarvik til NRK.no.

Fjerde offer

Søstrenes venninne Berit Rugeldal (47) omkom også da turfølget ble truffet av store mengder snø, is, steiner og vann som kom rasende ned fjellsiden med voldsom kraft. Hun ble begravet fredag etter en seremoni i Pinsemenigheten Betel i Mosjøen.

Dolstad kirke med kirkegård

DOLSTAD KIRKE: 500 mennesker deltok i begravelsen i Dolstad kirke i dag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK