NRK Meny
Normal

Snart vil hele Norge være på plass i det populære dataspillet «Minecraft»

– Vi håper dette vil bidra til at barn og unge blir kjent med Norge på en lekende måte, sier kommunikasjonsrådgiver Sveinung Engeland i Kartverket.

Soloppgang over Hardangervidda - i Minecraft

Soloppgang over Hardangervidda - i Minecraft.

Foto: Kartverket

I begynnelsen av juni kan alle som vil laste ned det nasjonale kartgrunnlaget og bruke det i dataspillet Minecraft.

Dermed kan man bygge opp sine egne kopier av Norge, og bevege seg gjennom byer, fjell og fjorder og alt det andre som fedrelandet har å by på – i Minecrafts karakteristiske klosse-format, skriver Kartverket på sine nettsider, som står bak prosjektet.

Kommunikasjonsrådgiver Sveinung Engeland i Kartverket forteller til NRK at de håper dette vil bidra til at barn og unge blir kjent med Norge på en lekende måte.

– Minecraft er et spill med mange muligheter. Kanskje kan dette også inspirere flere til å lære seg enkel programmering, sier han.

Hardangerfjorden

Slik ser Hardangerfjorden i Hordaland ut i Minecraft.

Foto: Kartverket

Del av et arrangement

Minecraft er et spill for PC, mobil og spillkonsoller, som lar spilleren bygge og rive ned konstruksjoner av kuber i en 3D-verden.

Hardangerfjorden sett fra oven

Hardangerfjorden sett fra oven.

Foto: Kartverket

At du snart kan gå Norge på kryss og tvers i dette spillet, har sammenheng med arrangementet «#hack4no 2015», som arrangeres av Kartverket og Direktoratet for forvaltning og IKT på Hønefoss første helga i juni.

– Dette er et familiearrangement hvor både voksne og barn kan delta, og kanskje bli inspirert til å skape nye digitale løsninger ved hjelp av data fra det offentlige, sier Engeland, som også er prosjektleder for arrangementet.

Gratis å bruke

Mens Minecraft kanskje er det største trekkplasteret for de unge, lokkes de voksne med datasett fra en lang rekke offentlige etater.

Alle datasettene vil være gratis å bruke, enten det er kart- og stedsdata fra Kartverket, vegdata fra Statens vegvesen eller kulturdata fra Kulturrådet, forklarer Engeland.

– Det er gratis å delta, og alle måltider er dekket. De som ikke har muligheten til å komme, kan laste ned dataene hjemme, sier Engeland, som også oppfordrer familier fra Nordland til å ta turen.

– Én kloss tilsvarer 500 meter

Det er enda litt usikkert hvor detaljert landet vårt vil bli i den virtuelle verden Minecraft, men Engeland lover at de i alle fall skal klare det i størrelsesordenen 1:50.000, som er vanlig i Norge-serien.

– Det betyr at én kloss vil tilsvare 500 meter i virkeligheten, sier han.

Sognefjorden

Sognefjorden i virtuelt format.

Foto: Kartverket