Hopp til innhold

Smuglet 2,6 kilo heroin i disse ketchupflaskene

I dag startet rettssaken mot de to rumenske kvinnene som er tiltalt for et av tidenes største heroinbeslag i Nord-Norge. Den ene av dem har tilstått, mens den andre fortsatt benekter å ha vært med å smugle narkotika.

De to rumenske kvinnene skal ha smuglet heroin i ketchupflasker

De to rumenske kvinnene skal blant annet ha brukt ketchupflasker for å smugle heroin over grensen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Det var i februar i år at kvinnene ble avslørt under en rutinekontroll på toget mellom Stockholm og Narvik. Tollvesenet beslagla da 2,6 kilo heroin, pakket inn i ketchupflasker. De to kvinnene har sittet i varetekt siden, tiltalt for brudd på narkotikaloven.

- En alvorlig sak

Statsadvokat Tor Erik Høiskar i Nordland statsadvokatembete

Statsadvokat Thor Erik Høiskar påpeker at dette er en svært alvorlig forbrytelse.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Saken mot de to rumenske kvinnene pågår nå i Ofoten tingrett i Narvik, og statsadvokat Thor Erik Høiskar sier til NRK at det er en alvorlig sak.

– Påtalemyndigheten mener de to rumenske kvinnene er kurerer. En av dem har tilstått og innrømt straffeskyld, mens den andre påstår at hun er uskyldig. Det får vi se på når bevisene er fremlagt for retten, sier statsadvokaten.

– Heroin er et av de farligste stoffene vi har, og vi har tatt ut tiltale mot begge kvinnene.

Innførsel av så store mengder narkotika har ifølge Høiskar en strafferamme på 21 års fengsel, og statsadvokaten påpeker at dette er en svært alvorlig forbrytelse.

Verdi på en halv million kroner

Hilde Jenssen i kommunikasjonsenheten hos Tollvesenet forteller at de regner gateverdien på heroin til å ligge på mellom 160 000 og 200 000 kroner per kilo. 2,6 kilo vil altså kunne ha en verdi på opptil en halv million kroner. Hun mener også at dette er et av de største heroinbeslagene som er gjort i Nord-Norge.

– Burde få strafferabatt

Kenneth Solberg Hauge, forsvarer

Kenneth Solberg Hauge er forsvarer for kvinnen som har erkjent straffeskyld, og tror hun vil få strafferabatt.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Kenneth Solberg Hauge er forsvarer for den av de to kvinnene som har innrømt straffeskyld. Han sier at hans klient har valgt å erkjenne seg skyldig på bakgrunn av de bevisene som har blitt lagt frem, og Solberg Hauge mener dette skal komme tiltalte til gode.

– I utgangspunktet skal man ha en strafferabatt når man gir en uforbeholden tilståelse, sier han.

Christian Wiig forteller at hans klient mener hun ikke har noe med narkotikasmuglingen å gjøre.

Christian Wiig forteller at hans klient mener hun ikke har noe med narkotikasmuglingen å gjøre.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Den andre av de to tiltalte har erkjent at hun har vært med på å smugle penger, men mener hun ikke har noe å gjøre med smuglingen av narkotika. Ifølge hennes forsvarer, Christian Wiig, vil de ta saken videre til lagmannsretten dersom hun blir dømt.

– Hun mener hun ikke har noe med dette å gjøre, forteller Wiig.

Per 30. juni i år har Tollvesenet ifølge deres nettsider beslaglagt 3 665 gram heroin. Det største beslaget av heroin som er gjort i Norge, er da politiet i august 2006 beslagla 46,9 kilo på Trondheim lufthavn.