Herfra lages NRKs hurtigrutesending

– Jeg tror ikke vi klarer å ta inn over oss hvordan dette har slått an i befolkningen, sier NRKs produksjonssjef Rune Møklebust ombord i MS «Nordnorge».

Video Fra kontrollrommet på Hurtigruten

Fra kontrollrommet på Hurtigruten

Totalt 11 kamera, hvorav tre faste og et baugkamera skaffer bildene fra båten. Vi ble med sjefen sjøl som på en liten guidet tur fra kontrollrommet ombord på hurtigruta. Underveis blir det mest teknikksnakk, men også tid for refleksjon.

Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten

SJEFEN SJØL: Rune Møklebust, NRKs sjef ombord i Hurtigruten.

Foto: Bjørn Rrik Rygg Lunde / NRK

– Jeg tror ikke vi klarer å ta inn over oss hvordan dette har slått ned i befolkningen, sier Rune Møklebust fra NRK Hordaland, som er sjef for produksjonen ombord på Hurtigruten og gir oss her et lite innblikk fra kontrollrommet ombord på Hurtigruten.

Ivar Sundal, teknisk guru ombord i Hurtigruten

Ivar Sundal, teknisk guru ombord i Hurtigruten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Superkamera

Hovekontrollen har fått plass i et av konferanserommene ombord i «Nordnorge». Kamerariggen som blir brukt ble forrige helg rigget ned fra Bislet Games, og montert opp på Hurtigruten.

– Her er selveste gromkameraet, sier Rune Møklebust, og viser fjernstyringen av det gyro-stabiliserte Cineflex-kamerakameraet som henger utenfor broen. Cineflex-systemet klarer 360-graders kontinuerlig panorering, 165 graders tilt, og + / – 45 grader horisontal rull, alt med fantastisk presisjon og stabilitet.

– Dette er det samme kameraet som blir brukt av BBC under produksjon av serier som Planet Earth og Frozen Planet. Det blir også brukt ombord i helikoptre under Tour de France, sier en fornøyd Møklebust.

Kameraet har en telelinse som kan zoome seg inn på hva som helst.

– Vi kan filme en måse på reiret flere hundre meter unna. Dritkult, gliser Møklebust.

Slik fungerer baugkameraet

Har du lurt på hvordan kameraet som filmer fra baugen. Det kan du se her:

Video Bli med bak kamera på Hurtigruten

Bli med bak kamera på Hurtigruten

Mer bakgrunnsstoff finner du på NRK Beta