Hopp til innhold

Slik lager du din egen solkikkert

Vil du se solformørkelsen, men mangler beskyttelsesbriller? Norsk Romsenter har laget en video som viser hvordan du kan titte på solformørkelsen uten å skade øynene.

Norsk Romsenter har laget en video som viser hvordan du kan titte på solformørkelsen uten å skade øyenene.

Her kan du se hvordan Pål Brekke lager en pinhullkikkert for å se på solformørkelsen.

Solformørkelse

I morgen vil den største solformørkelse på 60 år finne sted over hele Norge.

Foto: Sayyid Azim / Scanpix/AP

Fredag formiddag vil den største solformørkelsen på 60 år være synlig fra store deler av Norge.

Rundt 09.45 vil månen gradvis begynne å dekke til sola. Rundt en time senere vil formørkelsen være på maksimum.

Kommuneoverlegen i Lofoten advarte torsdag om farene ved å la barn se på solformørkelsen.

Har du lyst til å se på himmelfenomenet på fredag, og ennå ikke har skaffet deg riktig verneutstyr, kan du slite med å få tak i dette. Butikkene er nemlig utsolgt nesten over alt.

Gjør det selv

Slik lager du en solformørkelseskikkert

Hvis du ikke kjøper sveisebriller, kan du heller lage en anordning selv med pappesker, aluminiumsfolie og litt tape. I videoen øverst kan du se hvordan Arne Danielsen og Pål Brekke ved Universitetssenteret på Svalbard lager en pinhullkikkert.

  • Vi vil gjerne ha dine bilder av solforørkelsen! Merk dem med #yrno på Instagram.

Den sikreste måten å se solformørkelsen på er å unngå direkte betraktning. Det vil si å ikke se direkte mot sola, men bare på et «bilde» av den. Dette kan gjøres ved å la sollyset passere gjennom et lite hull, for så å falle på en vegg eller ark. Da vil du se et lite bilde av sola.

Å se på solformørkelsen uten øyebeskyttelse kan føre til alvorlige øyeskader. I verste fall kan man få et varig «brannsår» som igjen vil kunne redusere skarpsynet betraktelig, skriver forskning.no.

Ikke se direkte på sola

Skydekke under solformørkelsen

Skydekke under solformørkelsen

Foto: @meteorologene

I artikkelen advarer optiker Magne Helland om at direkte betraktning av sola bare er forsvarlig gjennom mørke spesialglass eller filtre som ikke slipper igjennom det skadelige lyset. Slike spesialglass bør også stenge ute skadelig, ultrafiolett stråling og redusere den totale lysmengden, slik at sola kan betraktes på en behagelig måte.

Anbefalte filtre vil ofte ha egenskaper tilsvarende de mørkeste glassene i sveisemasker, noe som kan skaffes i mange jernvareforretninger. Slike sveisefiltre kan kjøpes løst og koster vanligvis under en hundrelapp.

Det absolutt sikreste må være å se begivenheten direkte på TV eller nett. NRK sender nemlig direkte fra både Svalbard og Bodø.

Solformørkelse
Foto: NRK

NRK anbefaler