Hanne blogget seg ut av søthungeren

Før kunne hun spise en hel melkesjokolade hver dag. Men nå har Hanne fra Fauske vært snopfri i snart ett år.

Hanne Løkås Veigård

Denne får holde papiret på: Hanne Løkås Veigård er aller svakest for vanlig melkesjokolade.

Foto: Anita Borkamo

Skal hun ha godter, må hun lage det selv. For 10 oktober 2010 erklærte nemlig Hanne Løkås Veigård i Fauske i Nordland at hun skulle klare seg uten kjøpesnop og snacks et helt år.

Ikke mer spising rett fra posen, ble Hannes slagord, som hun fulgte opp ved å lage en egen internettblogg om livet uten kjøpesnop. NRKs journalist traff henne på butikken nå mot slutten av prosjektet.

– Her går vi på gjengrodde stier, hadde jeg nær sagt, sier Hanne mens vi står foran godtehylla. – Her er det vel ikke noe jeg ikke liker.

Hanne Løkås Veigård i skapet

HER VAR DET LITE SNOP GITT: Men peanøttene har en tendens til å havne i wok-en, innrømmer Hanne.

Foto: Anita Borkamo

På dette tidspunktet gjør det ikke Hanne noen verdens ting å passere godtehylla uten å raske med seg noe, men slik var det ikke i fjor høst.

– Nei, da savnet jeg godteret. For det første er det nytelsen, det er jo godt. Det kan og være en trøst og avledning fra ting som er vanskelig. Og så merket jeg at godteret kan brukes litt mot kjedsomhet, det å spise godter er en måte å få tida til å gå på. Så det har jeg måttet slutte med, smiler Hanne.

Ikke blitt helsefrik

Nok en handletur unnagjort, uten at Hanne Løkås Veigård har kjøpt verken sjokolade eller annet snop. Det betyr ikke at hun er blitt en helsefrik.

– Det er ikke sånn at jeg tenker at jeg heller spiser frukt og grønnsaker, så får jeg dekket det behovet som sjokoladen har dekket.

– Så for meg har det vært helt rett å si at kjøpesnop er forbudt, men hjemmelagede kaker, og hjemmelaget godteri, er greit. Da trenger jeg ikke å tenke på alt jeg skal nekte meg. Jeg vet at jeg får godter, men at jeg må lage det selv først.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

10.10.2010

Datoen ovenfor viser da Hanne tok det endelige valget om å kutte ut kjøpesnop for en lengre periode. Avgjørelsen kom etter at hun fikk en aha-opplevelse i et kaffeselskap.

– Plutselig hørte jeg at jeg sa "ja, om jeg bare hadde kuttet ut godteret, ville jeg ikke hatt noe problem med de ekstra kiloene som renner av og på".

Og en kveld, den tiende oktober i 2010, sa Hanne til mannen sin, at nå skjer det. Hun sprang til PC-en og opprettet sin egen blogg, som heter 365 dager uten kjøpesnop.

Den kan du lese her (ekstern lenke)

Her kan du lage din egen bounty!

Nam, nam

Hjemme på kjøkkenet til Hanne får journalisten smake på delikat konfekt som Hanne selv har laget. Det er troikabiter og bounty, og det er umulig å si annet enn at det smaker himmelsk.

Hjemmelaget konfekt

HJEMMELAGET: Og så føles det så bra!

Foto: Anita Borkamo

Det tar jo litt tid å lage, så derfor lager jeg det ikke så ofte. Og jeg blir også fortere forsynt når jeg spiser hjemmelaget godteri, sier Hanne, som nå ikke har noen problemer med å holde vekten.

– Dette er jo et prosjekt som er skreddersydd for meg selv, og det er litt usynlig, for poenget var aldri å gå ned i vekt, men å holde vekta, understreker Hanne.

Lurer inn noen favoritter

For Hanne var det viktigst å få hånda ut av potetgullposen, peanøttposen, og sjokoladepapiret. – Det var det helt avgjørende. Så jeg sa til meg selv at alt som er hjemmelaget, er greit, og alt som finnes i vanlige måltider er greit.

Men Hanne må finne seg i at barna hennes gjennomskuer henne noen ganger når hun tøyer grensene. – Ungene ler litt av meg, for det er ganske ofte peanøtter i wok-en vår.

Men det er bedre med 2-3 spiseskjeer til en hel familie, enn i forhold til om jeg alene spiser hele posen, fastslår Hanne.

Nytt prosjekt på gang

Hanne tror hun vil fornye godteløftet sitt når ett år har gått i oktober. – Det har vært veldig befriende å slippe å ta valgene om jeg skal spise godter, og hvor mye jeg eventuelt skal ha.

– Jeg er en type som har lett for å ta feil valg, og har lett for å tenke at "det er jo så lite, det er bare akkurat nå, det var så hyggelig, osv".

Det er litt greit å bare ta valget, en gang i året, og si at det neste året skal jeg ikke ha kjøpegodter, sier Hanne, som har begynt å snuse på et nytt prosjekt.

– Det skal i så tilfelle hete treningskjolen. Det er en kjole jeg har kjøpt brukt, men jeg må få strammet meg opp litt før jeg tør bruke den utomhus.

Da kan jo en blogg være saken for å hjelpe til på forsettene, sier Hanne fra Valnesfjord.

Hanne viser fram sin hjemmelagede konfekt

NAM, NAM: Hanne viser fram sin hjemmelagede konfekt.

Foto: Anita Borkamo

Hva er din metode for å holde vekta?