Skatt nord: – Snakk med oss selv om verden ser mørk ut

Skatt nord mener det er oppgitt 978 millioner for lite inntekt i Nord-Norge. Men det er ikke for sent å rette opp feilene. – Vårt råd er ganske klart. Snakk med oss, sier Skatt nord.

Video SNAKK-SKATT-191011-NO

Nesten en milliard ekstra er plusset på inntekta til selskaper og personlige skatteytere i skatteoppgjøret.

Det mest ekstreme tilfellet i Nord-Norge finner vi i Salten. Her har et selskap fått plusset på 40 millioner på inntekta.

– Også på personsida er de mest ekstreme tallene på samme sted. I hjertet av Nordland har en personlig skatteyter fått en økning i inntekta si på mellom tre og fire millioner, forteller underdirektør John Kvalø i Skatt nord hoderystende.

– Ta kontakt

Nå går han ut og ber folk om å ta kontakt hvis det er vanskelig å betale baksmellen.

– Vårt råd er ganske klart. Snakk med oss. Ta kontakt. Kom deg på et skattekontor eller ring skatteopplysninga. Det går an å snakke med oss og fortelle hva som er problemet som fører til at du eller selskapet ikke får levert eller betalt, sier Kvalø.

Urovekkende

Over 1800 selskaper har ikke levert selvangivelsen for 2010 i de tre nordligste fylkene.

De får dermed skjønnsfastsatt inntekten med over 250 millioner. I tillegg til vanlig firmaskatt (28 %) får de en tilleggsskatt på 30 % som straff for sen levering.

Og mange av disse kan få store problemer.

– Vi tror dessverre at det er en miks av slendrian og at folk jukser bevisst. Det er selvsagt vanskelig å vite hva folk tenker, og hvorfor de ikke leverer sin selvangivelse, sier Kvalø, som har den eneste medisinen klar.

– Aldri slutt å snakk, selv om verden ser mørk ut. Vi kan hjelpe.

Personlige skattteytere har blitt kontrollert på ulike måter.

Resultatet av kontrollen for 2010 er en netto inntektsøkning på 728 millioner. Dette er i hovedsak feilaktige fradrag eller beløp som ikke er gitt opp til beskatning.

(artikkelen fortsetter under)

Snyter på skatten

Over 1800 selskaper har ikke levert selvangivelsen for 2010 i de tre nordligste fylkene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Legges frem i dag

I dag legges det endelige skatteoppgjøret fram, og det bør du sjekke nøye.

Skatteoppgjøret kommer når skattekontoret har behandlet selvangivelsen din. Årets skatteoppgjør har kommet i fire bolker: 24. juni, 17. august, 14. september, og de aller siste får oppgjøret 19. oktober.

De fleste fikk skatteoppgjøret i juni, men 867.000 nordmenn får først vite det i dag.

De som får skatteoppgjøret i dag er personlig næringsdrivende og deres ektefeller, samt lønnstakerer og pensjonister som ikke fikk oppgjør i juni fordi Skatteetaten trengte mer tid til å sjekke selvangivelsen din.

Sjekk selv på internett

For folk flest handler skatteoppgjøret om hvor mye du får igjen på skatten eller skylder staten i restskatt.

I tillegg skal du få vite hvilken inntekt og formue skattemyndighetene har beregnet skatt av, og hvor mye du har betalt inn av skatt gjennom arbeidsgiveren din.

Du kan sjekke den endelige likningen din på Altinn.no. når du logger deg inn med pinkoder, passord til Min ID eller Buypass Smartkort i tillegg til ditt fødselsnummer.

Hva sjekker du?

  • Sjekk følgende:
  • Har du fått riktig skatteklasse?
  • Stemmer den oppgitte inntekten med det du har tjent i fjor?
  • Hvis du har gjort endringer, har dette kommet med?
  • Har du fått fradrag for BSU-sparing?
  • Stemmer formuen og gjeld som er oppgitt, og er det riktig fordelt mellom deg og den du bor sammen med? Sørg for at hus, bil, båter eller andre dyre formuesgjenstander du har solgt, ikke er medberegnet i formuen
  • Har du fått alle fradragene som du førte opp i selvangivelsen med?
  • Er ligningsverdien for din bolig og eiendom riktig?
  • Har du betalt skatt i utlandet, så skal dette trekkes fra