Sjøoffiserens forsvarer: – Han har det tungt

Den 35 år gamle greske sjøoffiseren som mandag morgen ble pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne nekter straffskyld.

Mann drapssiktet i Narvik

AVHØRES: Politiet har avhørt 21 av skipets besetningsmedlemmer, og politiet opplyser at avhørene fortsatt pågår. Også politiet i Nederland etterforsker saken.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Politiet tror at noe kriminelt har tilstøtt en ukrainsk kvinne i 30-årene som er savnet på et skip som kom til Narvik fra Amsterdam lørdag. Kvinnen er fortsatt forsvunnet, og en gresk sjøoffiser (35) er siktet for drap.

– Han sitter på glattcelle og har det tungt. Han bestrider at han har gjort noe galt. Han vet like lite som alle andre hvor denne kvinnen befinner seg, sier sjøoffiserens forsvarer Egil Malm til NRK.no.

Mandag ettermiddag fikk han treffe sin klient, som etter pågripelsen sitter i arrest på Narvik politistasjon.

Mannen fremstilles for varetektsfengsling tirsdag formiddag, opplyser politiadvokat Torgeir Kviktvik Midtre Hålogaland politidistrikt til NRK.no.

Fra Ukraina

Den savnede kvinnen er fra Ukraina, og er i begynnelsen av 30-årene.

Ifølge mannen, som nå er siktet for å ha drept henne om bord i frakteskipet «Anangel Explorer», har kvinnen aldri vært på skipet.

– Han kjenner kvinnen og traff henne i Amsterdam, hvor hun håpet å finne jobb. Men han har forklart at han tok farvel med henne der, sier mannens forsvarer Egil Malm til NRK.no.

Ifølge Malm har hans klient forsøkt å ringe og sende SMS til den savnende ukrainske kvinnen.

– Telefonen hennes er stengt. Han har også vært i kontakt med hennes familie, sier Egil Malm.

Ble meldt savnet

Created by InfoDispatcher

ETTERFORSKER MULIG DRAP: Politiadvokat Torgeir Kvitvik og politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon mandag.

Den ukrainske kvinnen ble meldt savnet av sitt lands myndigheter i slutten av forrige uke. Politiet ba om å få komme om bord i frakteskipet for å undersøke om kvinnen var der, etter at de fikk en henvendelse fra den ukrainske ambassaden. Det var hennes pårørende som ba om undersøkelsene.

Politiet fikk melding om at den savnede kunne ha gått om bord på skipet da det lå i havn i Amsterdam. Kvinnen ble ikke funnet, men politiet besluttet å opprette en undersøkelsessak på bakgrunn av opplysninger fra skipets besetning.

Kjente hverandre

På bakgrunn av avhør og kriminaltekniske undersøkelser, ba politiet Kripos om teknisk bistand. De gjorde tekniske funn som førte til at ett besetningsmedlem pågrepet og siktet for drap.

– Det er funnet spor av blodsøl og andre kroppsvæsker på et spesielt område om bord på skipet. På bakgrunn av dette har politiet siktet en mann som hadde en relasjon til kvinnen, opplyser politistasjonssjef Egil Sletteng ved Narvik politistasjon på en pressekonferanse ved Narvik politistasjon mandag.

Teknikere, politi og hunder har mandag lett etter flere spor på båten.

Politiet har avhørt 21 av skipets besetningsmedlemmer, og politiet opplyser at avhørene fortsatt pågår. Også politiet i Nederland etterforsker saken.

Varetektsfengsles

Mannens forsvarer Egil Malm sier det nå er opp til politiet om de vil varetektsfengsle hans klient.

– Det gjenstår og se om det er skjellig grunn til mistanke, sier forsvareren til NRK.no.

– Regelbrudd

Created by InfoDispatcher

«Anangel Explorer» har vært i havneområdet i Narvik siden lørdag. Politiet har søkt i den aktuelle delen av båten med kriminalteknisk hund, som markerer for blod og andre kroppsvæsker.

Driftssjef Emmanuel Lykoverdis ved Anangel Maritime Services i Kallithea i Hellas sier til avisa Fremover at «regler har blitt brutt» fordi en person fikk komme om bord uten at det ble registrert noe sted.

Han opplyser at mannen som er siktet, jobbet på skipet, kommer fra Hellas og hadde jobbet i selskapet i fem måneder.

Det Hellas-registrerte frakteskipet Anangel Explorer kom fra Amsterdam. Skipet ligger nå i fjordområdet utenfor Narvik, hvor det må bli til politiet er ferdig med sine undersøkelser.