NRK Meny
Normal

Simen hedres for edel dåd etter sin død

I dag blir den avdøde offiseren Simen Tokle fra Ballangen hedret for sin innsats i Afghanistan, med medaljen for edel dåd.

Avdøde Simen Tokle

Simen Tokle omkom da kjøretøyet han satt i ble rammet av en veibombe på et oppdrag i Fayrabprovinsen. I dag ble han hedret på Akershus Festning.

Foto: NTB Scanpix/Forsvaret

Tokle omkom da kjøretøyet han satt i ble rammet av en veibombe på et oppdrag i Fayrabprovinsen.

Ifølge VG er det i forbindelse med frigjøringsdagen og veterandagen at totalt 20 norske soldater blir hedret for sin innsats i Afghanistan under en markering på Akershus festning.

Tokle er en av to soldater som får medaljen etter sin død.

– Ekstremt dyktig

Kapteinløytnant Tommy Olsen ledet de norske soldatene under skuddvekslingene. Han får selv Krigsmedaljen under seremonien.

Olsen sier følgende om Simen Tokles innsats:

– Simen var ekstremt dyktig, og jobbet helt rolig selv om det smalt overalt rundt oss, sier kapteinløytnant Tommy Olsen til VG Nett.

Totalt døde fire soldater da de skulle fjerne veibomber i Faryab-provinsen. Bombeattentatet er det største norske tapet i Afghanistan til nå.

Stoltenberg hedret veteraner

Det er i forbindelse med veterandagen at medaljene deles ut.

– Soldat er en hedersbetegnelse. Veteran er en hedersbetegnelse. Dere skaper en tryggere framtid for våre barn. Det takker vi dere for i dag, sa Stoltenberg ved åpningen av INTSOP-utstillingen ved Forsvarsmuseet.

Kong Harald var til stede både under kransnedleggelsen og åpningen der statsministeren minnet norske veteraners innsats. Gunnar Sønsteby, som nylig fikk Forsvarets Hederskors, ble takket og hyllet av statsministeren.

– Våre eldste veteraner tjenestegjorde under andre verdenskrig. Våre yngste veteraner hindret i fjor et varslet folkemord. Vi minnes i dag alle som har falt i tjeneste for Norge - i operasjoner i utlandet eller i øvelse her hjemme. De har gitt det mest dyrebare av alt. Sine egne liv, sa Stoltenberg.