Hopp til innhold

Se, nå hamstrer svenskene smør

Svenske aviser godtet seg over den norske smørkrisa før jul i fjor. Nå er det svenske butikkhyller som er i ferd med å gå tomme for smør.

Svensk smørkrise

HAMSTRER: – Jag kjøper noen pakker nå og da slik at jeg har. Jeg er storforbruker av smør, sier Maj-Britt Pettersson.

Foto: SVT

«Broderfolket har slut på smör. Ett kilo kan gå för en tusenlapp på svarta börsen. Då griper Aftonbladets Smörhjälp in, och räddar julen», skrev den svenske avisen Aftonbladet like før jul i fjor.

Men denne høsten går det mot smørkrise hos söta bror også. Verst stilt er det i Nord-Sverige, men nå frykter svenske myndigheter at krisen skal spre seg til hele landet.

– Det er synd, men hva skal man gjøre, sier smørkunden Maj-Britt Pettersson på den nordsvenske tetstedet Burträsk i Västerbotten til SVT.

Det lokale smøret forsvinner fra butikkhyllene helt fram til februar neste år.

Hamstringen er i gang

Smørkrise i Sverige

SNART TOMT: Det går det mot smørkrise hos söta bror også. Verst stilt er det i Nord-Sverige, men nå frykter svenske myndigheter at krisen skal spre seg til hele landet.

Foto: SVT

Enn så lenge finnes det svensk smør i butikkene, men det er bare et tidsspørsmål før det er slutt. Allerede neste uke stanser Norrmejerier sin smørproduksjon.

– Det er kjempetrist. Vi vil ha kortreise lokale produkter. Og smør er det beste som finnes, sier Christina Wiklund til SVT.

En del kunder har allerede begynt å hamstre.

– Jag kjøper noen pakker nå og da slik at jeg har. Jeg er storforbruker av smør, sier Maj-Britt Pettersson.

Ikke overrasket

Denis Johansson som er den lokale Coop Konsum-sjefen i Burträsk er ikke overrasket over smørkrisen.

– Vi har sett denne komme. Meieriene har hatt store leveranseproblemer hele sommeren. Vi forsøker nå å finne alternativer, men det er ikke lett, sier han til SVT.

Kundene kjøper for mye smør

Norrmejeriers forklaring på smørmangelen er flere, men sier krisen først og fremst at etterspørselen etter smør og andre fete meieriprodukter har eksplodert.

– Det er flere år siden vi sluttet å produsere lettprodukter, sier administrerende direktør Bo Rasmussen i Norrmejerier.

Prioriterer fløte

Svensk smørkrise

LITT IGJEN: Enn så lenge finnes det smør i butikkhyllene i Burträsk. Men snart er det slutt.

Foto: SVT

Melka som nordsvenske kyr har produsert denne sommeren skal gå utelukkende til fløte og crème fraîche helt fram til februar neste år.

Den andre forklaringen til meieriet er at melken er for mager.

– Vi må se på hvordan vi skal håndtere fettbristen før neste høst. Men vi har ikke løsningen ennå, sier Bo Rasmussen.

Sprer seg til hele Sverige

Den svenske meierikjempen Arla gjør nå alt de kan for å unngå smørmangel, men innrømmer overfor SVT at marginene er små.

– Det kommer til å bli kamp om melkefettet, framholder Arla.

I Burträsk tror butikksjefen at Arla kommer til å få problem med leveransene framover.

– Jeg tror at meieriene kommer til å tvinges til å importere dansk og tysk melk for å dekke behovene, sier Dennis Johansson.

Skylder på Dagros

Også norske kyr melker for magert. Lite fett i melken bidrar til smørmangel i Norge. Nå jobber Tine med nye kyr som skal gi oss fetere melk.

Prognoser Tine selv har utarbeidet viser at fettinnholdet i melken stadig er synkende. Mens det tidligere lå på 4,17 prosent, ligger det nå nede på 4,07 prosent, skriver Aftenposten i dag.

Siden smørmangelen fortsetter har Tine bedt Statens Landbruksforvaltning sette ned tollen på smør for alle aktører fra 1. september i år. Tollnedsettelsen er foreløpig satt til å vare i en og en halv måned. Dette skal sikre nok smør til jul.