Hopp til innhold

Se video fra rasstedet: – Enorme krefter i sving

– Det går nye ras hele tiden. Vi ber innstendig om at folk hoder seg unna, sier lensmann Yngve Isaksen Wiik. Politiet legger ned ferdselsforbud i rasområdet ved Bleik i Andøy kommune.

Created by InfoDispatcher

«LILLEMANNEN»: En flere tonn tung kampestein dundret ned fra fjellsida mandag kveld og la seg pent på fylkesvei 976 i Andøy. FOTO: 03030-TIPSER

Fylkesvei 976 mellom Andenes og Bleik er fortsatt stengt etter at en kampstein på flere tonn mandag kveld dundret ned fra fjellsida og stanset midt på fylkesveien.

Ingen personer ble skadd i raset, men det var bare flaks. En av bilistene som kom til stedet like etter at rasket var gått, var Ørjan Henriksen.

– Bilene jeg møtte blinket med lysene mot meg. Plutselig var jeg helt oppi steinen, fortalte Henriksen til NRK mandag kveld.

Da han så steinen, snudde Henriksen i frykt for at det skulle komme en stein nummer to.

Politiet nedla i ettermiddag et øyeblikkelig ferdselsforbud etter at mange skuelystne hadde dratt for å se på raset.

– Politiet anser at det kan utgjøre livsfare å oppholde seg i området før det er vurdert sikkert eller gjort tilstrekkelige tiltak. Det har i løpet av dagen vært flere personer inne på området og flere har allerede blitt bortvist av politiet, skriver politimester Hugo Henstein i en pressemelding.

Nye ras

Politiet og Statens vegvesen var ved rasområdet tirsdag morgen, men kunne ikke gå inn på rasstedet.

– Det er ikke trygt. Det går fortsatt ras, og vi har satt opp bom på begge sider av rasstedet. Både ved Oksebåsen og på strekningen ved fotballbanen på Bleik, sier Magne Berg i Statens vegvesen.

Steinras på fylkesveien mellom Andnens og Bleik

Dette er den største av steinene som har rast ut i veibanen.

Foto: 03030-tipser

Lensmann i Andøy, Yngve Isaksen Wiik, sier området er for ustabilt til at man kan oppholde seg der nå.

– Det har kommet ned mer steinmasser i løpet av natta. Vi snakker om et område på 200 meter som er fylt med steinmasser. Det er fare for flere ras. Da vi var på stedet, kom det masse steiner ned fra fjellsida. Det er betenkelig 15 timer etter at raset gikk, sier lensmannen.

Da han og vegvesenet var på befaring, måtte de bruke mye tid og krefter på å bortvise folk.

– Når man ser hvor mye stein som har rast ned i løpet av natta, ville jeg vært bekymret for å oppholde meg på rasstedet, sier lensmannen.

Ikke første gang

Jonni Solsvik, ordfører Andøy

VIL HA TUNNEL: Jonni Solsvik, ordfører Andøy.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ifølge vegvesenet skal det ha gått ras i det samme området flere ganger tidligere. Det er satt opp fangnett i fjellsida, men nettet er nå revet ned.

I morgen kommer geologer til Andøy for undersøke rasfaren. Først da vil det bli tatt stilling til om hvordan steinen skal fjernes.

Norges eldte fjell

Andøy-ordfører Jonni Solsvik sier han er rystet over det som har skjedd.

– Det er kun flaks at det ikke har gått med menneskeliv. Vi kan ikke fortsette å stole på flaksen. Dette fjellet har skapt problemer i årevis, sier Solsvik.

Fjellpartiet hvor raset gikk er porøst og innbyggerne er vel vant med steinsprang.

Andøya betegnes som en «geologisk lærebok», med så vel de yngste som de eldste bergarter. Bleik var antakelig det eneste sted i Norge som var isfritt under siste istid, og Bleiksmorenene er landets eldste.

Vil ha tunnel

Ramsåfeltet midt på Andøyas østside er det eneste på Norges fastland med olje-bergarter fra jura-krittiden.

– Tiden er overmoden til ta opp diskusjonen om en tunnel gjennom dette området, sier ordføreren til NRK.

Kampestein

Dette synet møtte Ørjan Henriksen på fylkesvei 976 mellom Bleik og Andøy i går.

Foto: Ørjan Henriksen