NRK Meny
Normal

Sauer forvillet seg ut på dypt vann i Lofoten

– Har aldri sett noe lignende, sier fotografen.

Sauer på dypt vann

PÅ DYPT VANN: Disse sauene strandet på et skjær i Lofoten da floa kom brått på.

Foto: Runa Sundsfjord

– Jeg var på tur til barnehagen tidligere i dag da jeg så disse sauene som hadde forvillet seg ut på dypt vann, sier Runa Sundsfjord til NRK.

De stakkars sauene stod da på et lite skjær like ved campingplassen i Rolvsfjord på Vestvågøy i Lofoten, skriver Lofotposten. Sundsfjord stoppet opp for å ta bilde av dyrene.

– Her beiter dyr fra både Borge, Gimsøy og Valberg. Det er derfor vanskelig å si hvem som eier sauene, fortsetter Sundsfjord.

Hun trodde sauene var avhengig av å vente på fjæra for å komme seg i land. Når hun var på retur litt senere var imidlertid sauene vekk.

– Det tyder på at de har svømt i land. Jeg stoppet, men kunne ikke se noen våte dyr. Så de har nok vandret videre.

– Har du sett noe slikt tidligere?

– Nei, det har jeg ikke. Men om dette er unikt, det vet jeg ikke, sier Sundsfjord.

Fant 104 døde sau i fjæra

Selv om det ser ut til å ha gått bra denne gangen, kan floa komme brått på beitedyrene. I januar i fjor druknet 104 villsauer i fjæra i Steigen.

– Det har vært storflo i området nylig. Vi ser for oss at sauene har samlet seg på et skjær og blitt stående der når floa kom og rett og slett druknet. Det er vanskelig å svømme for en sau med vinterull, de blir tunge og klarer ikke å holde hodet over vann, sa seniorinspektør David Norheim i Mattilsynet i etterkant av den tragiske hendelsen.

NRK har også tidligere skrevet om sauer som har druknet etter rett og slett blitt skremt på havet.