Hopp til innhold

Vil ha Norges første nasjonalanlegg for toppløsaking

Initiativtakeren bak VM i toppløsaking i Laukvik i Lofoten, mener det er på tide med et nasjonalanlegg for aktiviteten.

– Skihopperne har Holmenkollen og friidrettsutøverne har Bislett. Da bør vårt bakkeanlegg bli nasjonalanlegg for nakenakerne, sier Sten Hansen, som er iniativtaker for VM i toppløsaking i Laukvik i Lofoten.

Han er i full gang med planleggingen av arrangementet som avholdes 17.mars og har store planer for framtiden til arrangementet.

Det er tredje gang den ukonvensjonelle akefesten blir arrangert, etter at det ble avholdt i 2010 som et festlig lite forsøk. Siden den gang har sporten økt i omfang.

Ingvill, nakenaking

KREATIVT: Litt tildekket er det lov til å være.

Foto: Veronica Aanesen

– Første året hadde vi 500 påmeldte. I fjor hadde vi 1000. Følger vi samme trenden blir det kanskje 2000 år, sier Hansen til NRK.no.

– Det er ganske utrolig med tanke på at det bare rundt 450 mennesker her i Laukvik.

Vil ha Norges første nasjonalanlegg for toppløsaking

Nakenakingen skal i år arrangeres i en ny bakke som er langt brattere enn den forrige, skriver Lofotposten. Dette er denne bakken i Hansen har store planer for.

– I fjor hadde vi arrangementet i en bakke nær sentrum, men da kom det så lite snø at vi måtte kjøre 30 lastebillass med snø fra Svolvær. Det har jeg ikke nerver til i år. Derfor har vi funnet en fin, ny bakke. Der vil vi ha speakeranlegg og øltelt.

Her vil Hansen ha landets første nasjonalanlegg for sporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

June Grønseth på toppløsaking i Laukvik

I FARTA: Deltakerne måles etter fart og kreativitet. Her er det June Grønseth som har satt utafor bakken.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Men selv om arrangementet trolig er Norges eneste av sitt slag, er det ikke gitt at den lille bygda får status som nasjonalanlegg for sporten.

– Nei, vi er jo ikke tilsluttet Norge idrettsforbund ennå, så der har vi en vei å gå. Vi er også et stykke unna en gren i OL, innrømmer Hansen.

Nasjonalanlegg er idrettsarenaer som brukes til internasjonale mesterskap og konkurranser. Men nåløyet for å bli anerkjent som nasjonalanlegg er smalt.

Departementet har nemlig bestemt at kun et begrenset antall idretter og anlegg kan inngå i ordningen, som støttes med midler fra Kulturdepartementet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Løsning for de sjenerte

Om ikke statusen som nasjonalanlegg kommer med det første, så håper i hvert fall arrangøren på publikum,- og deltakerrekord i år.

– Så langt har vi over 400 personer som har meldt seg på arrangementet på Facebook, men de fleste er publikummere.

For å få opp andelen av akere i år, har arrangøren kommet opp med en tildekking som ikke er brudd på naken-regelen.

– Kroppsmaling! Det er det nye i år. I fjor var det ei som malte flagget på brystet. Det vaiet ganske heftig da hun kom nedover, humrer Hansen som håper noen vil dekorere seg selv med Lofotbunaden.

– Det hadde vært flott.