NRK Meny
Normal

Denne blomsten fulgte Emma Edvarda fra bryllup til grav

Emma Edvarda Lund tok en avlegger fra brudebuketten sin i 1948. Da hun døde, 65 år senere, ble kisten pyntet med akkurat samme blomst.

Nedarvet bregne i stua

Den 66 år gamle bregnen står midt i stua under bildet av Emma Edvarda og hennes ektemann Arnold.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Den har vært med meg hele livet. Dette er mamma.

Historien om blomsten som ikke har latt seg knekke av tidens tann, starter i et lite hus i bygda Vedhøggan. Robert Lund viser frem sitt barndomshjem i Øksnes kommune i Vesterålen, og den 66 år gamle planten som har fått hedersplass i stua.

Lund og kona, Sissel Breiehagen, er hjemme blant annet for å se til bregnen, som har stor betydning for familien.

– Da mamma og pappa giftet seg var den i buketten. Det var viktig for henne, og et symbol på stabilitet og ekteskap. Det var livet hennes. Hun pleide å si at når jeg dør, dør blomsten, forteller Robert.

Gav bort flere avleggere

Sissel Breiheim og Robert Lund

Sissel Breiehagen og Robert Lund foran bregnen i stua i Roberts barndomshjem.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Da Emma Edvarda Lund var 18 år gammel giftet hun seg med Arnold R. Lund. Det finnes ikke bilder av brudeparet, de hadde ikke penger til fotografering i 1948, men brudebuketten er foreviget på et vis.

Emma tok nemlig avlegger av Asparagus Plumosus, en av blomstene som var i brudebuketten. Dette er en bregne med tynne blader, likt et brudeslør.

– Mamma har delt den opp i flere omganger og gitt bort mange avleggere. Men bregnen er kresen på forholdene. Den kommer av og til med blomster, men det er lenge siden sist.

– Har dere snakket mye om den?

– Mamma snakket mye om den. Det var viktig for henne. Da mine foreldre begynte å reise til syden på langdtidsopphold i 1987, var hun mest bekymret for om bregnen klarte seg. Når den var i orden var alt i orden, forteller Robert.

(artikkelen fortsetter under)

Emma Edvarda Lund og Arnold R. Lund

Emma Edvarda Lund var 18 år gammel giftet hun seg med sin kjære Arnold R. Lund.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Bregnen i en ny brudebukett

Det ble spøkt med at Emma Edvarda kom til å ta denne blomsten med seg i graven, og denne spøken ble til sannhet da hun døde i oktober i fjor, 84 år gammel.

Robert Lund bor i Drøbak, langt unna Øksnes. Men familien passer på bregnen i barndomshjemmet. Da Robert og Sissel giftet seg i 2012, hadde Sissel en del av bregnen i sin brudebukett.

– Det var veldig spesielt for meg. Det hadde betydd mye for svigermor, og betydde mye for meg og, sier Sissel.

(Artikkelen fortsetter under)

Begravet med den viktige blomsten

– Vi har også en avlegger i Drøbak, men vi sliter litt med å få den til. Den sturer om vinteren, men kommer seg om våren, forteller Sissel.

Hele livet stelte Emma Edvarda sin plante, og gav bort avleggere til familie og venner.

– Da mamma døde i fjor, ordnet begravelsesbyrået det sånn at da de pyntet henne i kisten hadde de med en kvist fra bregnen og pyntet henne med den i kisten. Og den var en stor del av båredekorasjonen.

Med dét fikk Emma Edvarda rett, bregnen fulgte henne i graven, via blomsterhandler og begravelsesbyrå. For ett år før Emma Edvarda gikk bort, fikk blomsterhandler Sissel Woie en del av blomsten.

– Ekstra fin det året hun døde

– Da hun dro på gamlehjem fikk jeg den, og den har stått i stua hjemme hos oss lenge. Den visner ned om vinteren, med bare ett blad i gjen. Og så kommer det nytt på våren, forteller Sissel Woie.

Emma Edvarda Lunds begravelse

Emma Edvarda døde i oktober i fjor, og ble begravet med den samme blomsten hun hadde i sitt bryllup.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Det året Emma Edvarda døde kom bregnen med masse små blomster og var ekstra fin. Da brukte vi den i kistedekorasjonen hennes. Det var et spesielt oppdrag.

Woie kan fortelle at akkurat denne blomsten, Asparagus Plumosus, ikke er så vanlig. Den er vanskelig å få tak i, og er mest vanlig i avskåret form, ikke i potte.

– Vi har hatt den i butikken, men det er sjeldent.

Ansvaret for å holde blomsten i live

Sissel Breiehagens bryllupsbukett

Sissel Breiehagen brukte deler svigermorens gamle blomst i sin egen bryllupsbukett.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Robert Lund og familien er klar over at en nedarvet blomst som har overlevd mer enn seks tiår ikke akkurat er hverdagskost.

– Det er en fin historie synes jeg.

Han forteller at alle søsknene føler litt på ansvaret og håper Emma Edvarda sin brullypsblomst skal overleve.

– Det er litt symbolsk for oss, sier Robert, mens han planlegger vanningen av bregnen som står på pidestallen i stua i barndomshjemmet.