Russ dopet ned med GHB

Opp mot ti russ i Bodø skal i løpet av russetiden ufrivillig fått i seg det narkotiske stoffet GHB.

Russens festplass i Mørkvedbukta i Bodø

Flere russ i Bodø skal ufrivillig ha fått i seg det narkotiske stoffet GHB. Her er russens festplass i Mørkvedbukta i Bodø

Foto: Ola Helness / NRK

Stoffet skal ha blitt plantet i drikkevarer, men to gutter skal også ha blitt presset til å innta stoffet, skriver Avisa Nordland.

Russepresident ved Bodin videregående skole, Vegard Aglen er sjokkert over GHB-saken.

– Jeg fikk først beskjed fra ei jeg kjente som fortalte at hun hadde blitt utsatt for dette. Det treffer rett i hjertet mitt. Det er forferdelig at vi ikke skal få lov til å bruke denne tida på å feste og ta vare på de vennene vi har i russetida, men at man heller skal gå rundt i frykt. Jeg er kjempeskuffet og lei meg over at dette har skjedd, sier han.

Russepresident ved Bodin vgs, Vegard Aglen

Russepresident ved Bodin vgs, Vegard Aglen

Foto: Ola Helness / NRK

Ei russejente sier til Avisa Nordland at de har fått russetiden ødelagt, etter at de ufrivillig har inntatt stoffet.

– Jeg drikker minimalt fordi jeg er livredd for å miste kontrollen, slik at noen gjør dette mot meg igjen. Dette har absolutt satt en stor demper på russetiden, sier en 17 år gammel jente som avisen har snakket med.

Russ i Bodø fikk i seg GHB

Mareritt

GHB blir også kalt «dødsdop» eller «voldtekstsdop», og er klassifisert som narkotika av Statens Helsetilsyn. Stoffet blir framstilt ulovlig, men finnes også i legemiddel. Tidligere i vår ble to russ fra Porsgrunn lagt inn på sykehus på grunn av overdose.

Les: Russejente har anmeldt neddoping
Les også: - En trist start på russefeiringa

Det flytende stoffet er smaks- og luktfritt, og kan blandes i annen drikke. I store mengder kan stoffet være dødelig. 17-åringen fra Bodø forteller til Avisa Nordland at hun opplevde marerittet natt til 1.mai.

– Jeg har fått gjenfortalt hvordan jeg oppførte meg. Jeg hadde null kontroll, og endte opp bevisstløs med svært lav puls. Jeg skjønner ikke at noen ville gjøre meg så vondt, sier hun.

Politiet bekrefter

Stig Morten Løkkebakken

Politiadvokat Stig Morten Løkkebakken.

Foto: Frank J. Nygård / NRK

Politiadvokat Stig Morten Løkkebakken i Salten politidistrikt bekrefter at de har fått inn meldinger om at russ i Bodø skal ha fått i seg GHB.

– Vi ble oppsøkt torsdag fra en representant fra russestyret i Bodø som fortalte om mistanke om at flere russ var utsatt for voldtektsdop ved russecampen, sier Løkkebakken til NRK.

Løkkebakken forklarer til avisen at politiet ser alvorlig på saken, og at de som blir utsatt for stoffet kan miste kontrollen.

- Det er et farlig rusmiddel, og de som blir utsatt for det kan havne i en situasjon hvor de er ute av stand til å gjøre motstand for eventuelle overgrep eller andre uønskede hendelser.

Ingen mistenkte

Politiet har ingen navngitte mistenkte og ingen konkrete fornærmede, men sier til NRK at de følger med så godt de kan.

– Vi vil også oppfordre de som føler seg utsatt for dette om å oppsøke lege slik at de kan få tatt prøver av dem. GHB er et stoff som fort forsvinner ut av kroppen, og derfor må vi få tatt disse prøvene med en gang.


– Ti blåruss

I følge russestyret i Bodø skal ti personer ha blitt dopet ned med det GHB, skriver Avisa Nordland.

– Så langt vet vi med stor sikkerhet at ti blåruss har fått i seg dette – flest jenter, men også gutter. Én person har som sagt blitt sjekket av lege. To gutter skal ha fått presset dette i munnen utfrivillig, sier 17-åringen til avisen.

Både russepresidenten og politiet oppfordrer nå de feirende ungdommene til å ikke drikke av andre sine drikkevarer.

– Drikk bare det som er ditt. Det er bedre å være edru enn å våkne opp et sted du aldri vil våkne, sier Aglen til NRK.