NRK Meny
Normal

Får rentesmell fra ministeren

Må kutte langt mer enn de hadde regnet med fordi de må regnskapsføre strafferente til Dnb Nor.

Terra-ordførere i møte med kommunalministeren 12.februar 2008.

RENTESJOKK: Terra-ordførere i møte med kommunalministeren i februar 2008. Nå sier hun at de må betale renter som de nekter å betale.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Nye krav fra regjeringen til Terra-kommunene gjør at de må kutte langt mer enn de hadde regnet med.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa sa torsdag at kommunene må regnskapsføre strafferentene som de betaler til Dnb Nor, etter at de nekter å betale lån på til sammen 900 millioner kroner.

- En umulig situasjon

Det skjedde samme dag som hun deler ut 31 millioner kroner til Hattfjelldal, Vik og Bremanger for at de skal kunne gi innbyggerne de samme tjenestene som de har i dag. Av disse pengene får Hattfjelldal 8 millioner kroner.

Nå kan denne vinninga gå opp i spinninga. For Hattfjelldal har ingen mulighet til å få neste års budsjett i balanse nå som Terra-saken påfører kommunen ytterligere tap. Det sier ordfører Asgeir Almås.

Han mener Hattfjelldal og flere andre Terra-kommuner nå er i en umulig situasjon.

- Vi har jo allerede skjært ned budsjettet med 10 millioner kroner. Sju millioner til vil får store konsekvenser for vårt i utgangspunktet lille budsjett, sier Almås.

Mener lånene er ulovlige

Seks av åtte Terrakommunar skylder Dnb Nor omkring 900 millioner kroner. Dette er lån som kommunene nekter å betale fordi de mener lånene er ulovlige. DnbNor har varslet søksmålog samtidig løper morarentene på 12,75 prosent.

For kommunene utgjør disse rentene tilsammen utgifter på mellom 15 og 20 millioner.