Hopp til innhold

Rektor: – Vannet bobler inn når det regner ute

Det regner fortsatt inn på Risøyhamn skole i Andøy, men kommunen har ennå ikke bestemt seg for om skolen skal rives eller pusses opp. Nok er nok, sier rektor, som nå tar et kraftig oppgjør med kommunen.

Elever og ansatte ved Risøyhamn skole i Andøy har i flere år slitt med et elendig skolebygg. Knuste vinduer, løse vegger, trekk og muggsopp er noe av problemene som har preget hverdagen.

Til tross for at politikerne har lovet ny skole eller omfattende rehabilitering, er det fortsatt ikke tatt noen endelig avgjørelse.

Nå tar mangeårig rektor ved skolen, Ann-Brita Gregersen, et kraftig oppgjør med kommunen. I et leserbrev i Andøyposten lørdag skriver hun blant annet: «Etter mange års kamp kommer man til et punkt hvor nok er nok».

Gregersen, som har vært rektor de ti siste årene, vil ikke la seg intervjue, men sier til NRK at noe må skje.

Ann-Brita Gregersen

NOK ER NOK: Mangeårig rektor ved Risøyhamn skole, Ann-Brita Gregersen, tar i et leserinnlegg et kraftig oppgjør med kommunen. I et leserbrev i Andøyposten lørdag skriver hun blant annet: «Etter mange års kamp kommer man til et punkt hvor nok er nok».

Kirsten Lehne Pedersen, rådmann, Andøy kommune

HAR FORSTÅELSE: Rådmann Kirsten Lehne Pedersen i Andøy forstår at folk er utålmodige. – Men for oss er dette et ressursspørsmål, sier hun.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

I leserinnlegget stiller hun blant annet spørsmål til hvordan kommunen jobber med saken.

Ifølge rektoren har ikke prosjektgruppa som jobber med saka hatt møte det siste året. Siste gang gruppa møttes var i januar i fjor.

Gregersen skriver videre at hun i april 2013 ble orientert om at det skulle leies inn en ekstern konsulent som skulle vurdere tilstanden på skolebygningen før man kunne ta en avgjørelsen.

Denne konsulenten er fortsatt ikke leid inn.

Imens forfaller skolen ytterligere. Under ekstremværet «Kyrre» siste uke var situasjonen ekstra ille, skriver Gregersen:

«Vinduene i vest er råtne og lekker. Under ekstremværet i forrige uke kunne ikke elevene sitte på benkene ute i gangen på grunn av at de ble våte av vannet som boblet inn rundt vinduene rundt dem. Elevarbeider som stod til tørk på sløyden badet i vann».

Et ressursspørsmål

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen i Andøy sier hun forstår at folk er utålmodige.

– Jeg forstår at folk er frustrerte over at dette tar tid, men for oss er dette et ressursspørsmål.

Pedersen bekrefter at arbeidet med Risøyhamn skole er stoppet opp. Ifølge rådmannen har administrasjonen vært nødt til å bruke kreftene sine på en annen sak tilknytta Risøyhamn skole.

I fjor ble det kjent at arbeidet med å renovere idrettsbygget på skolen var ute av kontroll.

– Vi har vært nødt til å prioritere de ressursene våre til prosjektet med idrettsbygget.

– Men å få tak i en ekstern konsulent trenger vel ikke være så veldig arbeidskrevende?

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å forstå. Men vi vært nødt til å prioritere det vi har vært nødt til å prioritere, sier Pedersen.

Fortvilte foreldre

Leder i Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) Kenneth Pettersen er oppgitt over kommunen. Han forstår ikke hvorfor det tar så lang tid å finne en ekstern konsulent.

– Dette minner om trenering. Skolen forfaller hver dag. Det haster med å komme i gang, sier han.

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen sier til NRK at lokalpolitikerne endelig skal bestemme skjebnen til Risøyhamn på kommunestyremøte i juni.

Rektor Gregersen skriver at hun etter Opplæringsloven har ansvar for at elevene har et godt fysisk og psykisk skolemiljø: «Det er på tide med en avgjørelsen. Det er på tide med handling».

Slik så Risøyhamn skole ut i 2012:

Det var i dag en spesiell dag for elever og lærere ved Risøyhamn skole. Etter å ha blitt omtalt som landets verste skole, bestemte endelig kommunen seg i går for å bygge ny. Men på Risøyhamn tør de ikke helt å tro på politikerne.
Mener Risøyhamn skole burde vært stengt
Uenighet om nybygging eller restaurering av Risøyhamn skole