Reitan må få mer sentral rolle

Forsvarets hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø bør få en mer sentral rolle i NATO fremover. Det sier forsvarsminister Grete Foremo.

Reitan, Forsvarets operative hovedkvarter

Reitan, Forsvarets operative hovedkvarter ligger like utenfor Bodø.

Foto: Helge Lyngmoe

Faremo har i dag vært i Brüssel sammen med 54 andre forsvars- og utenriksministre, for å diskutere veien videre for NATO.

Organisasjonen må slankes og bli mer effektiv for å møte et nytt trusselbilde, sier forsvarsministeren. Hun tror Reitan kan bli mer sentral i alliansen.

Grete Faremo i Brussel

Grete Faremo i Brussel sier at Reitan må få en mer sentral rolle i NATO

Foto: Thierry Roge / Reuters

– For egen del så ser jeg for meg at f.eks vårt hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø kan spille en mer sentral rolle for alliansen i tiden framover.

– På hvilken måte?

– Ved at de også kan trekke på vår kompetanse rundt nordområdene
og dermed styrke sin kunnskap om den regionen som lenge har hatt et sterkt fokus fra vår side i regjeringen, sier Faremo.

NATO må vende hjem

– NATO må få fokus tilbake på sin gamle kjerneoppgave, og mindre utkjempe kriger i fjerne strøk. Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre.

I dag var han og 54 andre forsvars- og utenriksministre i Brussel. Og Støre innrømmer at det ikke er noe merkbart sug etter nye Afghanistan-oppdrag i NATO for tiden.

Reitan

Forsvarets operative Hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Må være synlig i nord

– NATO må være synlig i nord, i middelhavet og i østersjøen, ifølge Støre.

Det er intet mindre enn alliansens fremtid som står på agendaen. Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har kommet med et gradert forslag for hva NATO skal drive med fremover.

Les: Kongen åpner hovedkvarter

Les: Reitan får nok folk