NRK Meny
Normal

Reddet lille «Ecco» ut av haremammaens døde kropp

Da haremammaen ble påkjørt, ble hun liggende død midt i veibanen helt til Elisabeth Grønås stanset for å rydde vekk det døde dyret. Da hun bøyde seg ned så hun noe bevege seg.

Hareungen "Ecco" ble hentet ut av den døde morens mage.

– Delvis inne i fostersekken, så jeg noe som bevegde seg. Det viste seg å være en liten hareunge som rørte på seg, sier Elisabeth Grønås fra Fauske.

Det var sist uke at hun så en død hare ligge i motsatt kjørefelt. Grønås svingte inn til siden og gikk ut for å fjerne det døde dyret.

– Jeg synes det er respektløst å la døde dyr bli liggende slik. Uhell kan skje, men man bør i hvert fall gå ut og sjekke om dyret er skadd. Er det dødt bør man rydde det av veien, slik at det ikke blir liggende i veibanen og kjørt over igjen og igjen.

Grønås fikk hentet ut den lille hareungen som lå gjemt blant innvollene og tok den med seg hjem, skriver Saltenposten, som først omtalte saken.

– Ved siden av lå en annen hareunge som dessverre ikke hadde klart seg.

Hareungen "Ecco"

Får morsmelkerstatning

Vel hjemme tok Grønås kontakt med en veterinær.

– Jeg visste ikke om den kom til å overleve, men tenkte jeg måtte gjøre det jeg kunne.

Hun forteller at den i starten var svært sped og svak.

– Jeg la den i en skoeske og forsøkte å få varmen i den. Den var veldig slapp og gispet etter luft. Jeg dro på butikken for å kjøpe morsmelkerstatning for kattunger og matet den med sprøyte. Først reagerte den nesten ikke, men så begynte den å patte. Da ble den straks bedre.

Ecco hareunge

Dette er det første bildet Elisabeth Grønås tok av den lille hareungen. På dette tidspunktet visste hun ikke om han kom til å overleve.

Foto: Privat

Bor i en skoeske

Hareungen har nå bodd med sin nye adoptivfamilie i noen dager og klarer seg overraskende bra. Navnet «Ecco» har han fått etter skoesken han ligger i.

– Den vokser og legger på seg. Nå forsøker vi å gi han ro og trygghet. Han kom til verden under triste omstendigheter, men nå ser det ut til å ende godt.

Tøff start

Forsker ved Norsk institutt for naturforskning, Hans Christian Pedersen, sier den lille sjarmøren har fått en tøff start på livet, men håper den vil greie seg.

– Etter noen dager er nyfødte hareunger som har mistet moren sin inne i en kritisk fase, så nå er det viktig at den får muligheten til å spise grønnfor og kommer seg over kneika.

– Hvor viktig er haremoren for ungene?

– Veldig viktig. «Haremor» er jo blitt et begrep på en mor som er skjødesløs og legger barna litt her og der. Sannheten er at hun plasserer barna på forskjellige steder for å beskytte kullet. Blir det ene gjemmestedet oppdaget, overlever i det minste de andre ungene. Om denne aktuelle hareungen overlever, vil tiden vise. Det er bare å håpe på det beste.

Elisabeth Grønås med hareunge

Elisabeth Grønås tok fort kontakt med veterinær og fikk gode råd til hvordan hun kunne gi den lille sjarmøren er best mulig start på livet.

Foto: Ina Sand Solli (Saltenposten)