NRK Meny
Normal

Redder flere liv i år

Til tross for færre oppdrag i 2015, har Redningsselskapet så langt reddet flere enn i fjor. Flere av disse oppdragene har vært i Nordland.

RS 145 TBN

Travelt år: Redningsselskapet har reddet 15 liv så langt i 2015.

Foto: Redningsselskapet

15 liv ville gått tapt uten Redningsselskapets bistand i løpet av årets første syv måneder. Dette er tre flere enn fjorårets julitall.

– Det innebærer at det er snakk om en alvorlig hendelse, og at det ville gått galt dersom vi ikke hadde vært der. Det kunne kommet en annen båt og reddet dem, men sannsynligheten er stor for at de ville ha druknet hvis vi ikke hadde vært der, forteller redaksjonsansvarlig Tanja Krangnes i Redningsselskapet til NRK.

Travelt i fellesferien

Det var Fiskeribladet Fiskaren som først omtalte saken. Av Redningsselskapets oppdrag så langt i år har 2489 vært til fritidsbåter mens 657 har vært til fiskebåter. I 2014 var antall oppdrag til fritidsbåter enda høyere og til fiskefartøy lavere.

– Vi har fått flere redningsskøyter, og større bemanning. Dette gjør at vi kan komme tidligere til situasjoner før de blir farligere, forteller Krangnes.

Tanja Krangnes

Større bemanning: Flere redningskøyter gjør at Redningsselskapet ankommer fortere, ifølge Tanja Krangnes.

Foto: Redningsselskapet

Krangnes forteller at i fjor hadde de en "all time high" på sommeren, og at de trolig aldri har hatt så mange oppdrag i løpet av fellesferien som da.
Inkluderer man mindre oppdrag har de bistått rundt 8000 mennesker i sommer.

Flere reddet i Nordland

Tre liv har redningsselskapet reddet i Nordland. Dette er spredt over to hendelser, som skjedde henholdsvis 9. mars og 25. juni 2015.

Ved hendelsen 9. mars ble to personer reddet da en sjark gikk på et skjær utenfor Svolvær.

Sunket båt

Ble reddet: Denne båten sank i Svolvær 9. mars i år. To personer om bord i skipet ble reddet av Redningsselskapet.

Foto: Redningsselskapet/Flickr

I Norge druknet ni personer i juni og juli i år. Alle etter ulykker med fritidsbåter. Syv av de omkomne var ikke i ført flytevest til tross for at årets sommer var den første med flytevestpåbud, melder Sjøfartsdirektoratet.

Redningsselskapet har totalt 50 redningsskøyter. Halvparten av dem er bemannet med rundt 1200 frivillige. Resten av skøytene har 90 fulltidsansatte.