NRK Meny
Normal

Raser mot forslag om mer fotlenkesoning

Friomsorgsleder Magnus Vibe i Kriminalomsorgen i Nordland mener flere bør få sone med fotlenke. Det får Frp-politiker Jan Arild Ellingsen til å se rødt. – Det kan ikke være sånn at du kan gjøre hva pokker du vil i dette landet uten at det skal få betydning for deg.

Jan Arild Ellingsen (Frp)

Jan Arild Ellingsen (Frp) er ikke overbevist om at mer fotlenkesoning er veien å gå.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Magnus Vibe, leder Kriminalomsorgen i Nordland

Magnus Vibe i Kriminalomsorgen i Nordland mener flere bør få sone med fotlenke.

Foto: Einar Breivik / NRK

Når en fange låses inn i et fengsel, er det 20 prosent sjanse for at han eller hun begår nye lovbrudd etter at straffen er sonet.

Med soning med fotlenke eller samfunnsstraff er dette tallet halvert.

Friomsorgsleder Magnus Vibe i Kriminalomsorgen i Nordland mener derfor det er et nederlag at Norge må kjøpe dyre soningsplasser i Nederland. Han mener flere burde få sone med fotlenke eller dømmes til samfunnsstraff.

– Jeg synes det er et nederlag at vi må gå ut av landet vårt. Det er dette med hjelp til selvhjelp, og det å betale oss vekk fra ansvaret som jeg tror er galt.

Elektronisk fotlenke

I fjor fikk over 2.700 personer i landet innvilget ønsket om å sone med elektronisk fotlenke

Foto: Kriminalomsorgen

– Flere bør får muligheten

I fjor fikk over 2.700 personer i landet innvilget ønsket om å sone med elektronisk fotlenke – 161 av dem var i Nordland.

– Det har gått veldig bra, og av dem som gjennomfører, er det veldig få brudd, sier Vibe.

I dag er det kun de med fire måneder eller lavere ubetinget straff som får sone med fotlenke. Vibe ønsker at enda flere skal få muligheten.

– Vi må jo se på hva slags straff det er snakk om, og dette er en streng vurdering som gjøres uansett. Men jeg er mener at vi burde gå et steg videre når elektronisk kontroll er en såpass stor suksess. Dette er dessuten adskillig rimeligere enn institusjonsplasser.

– Bør lytte til fagfolk

Eirik Sivertsen (Ap)

Eirik Sivertsen (Ap) utelukker ikke at flere bør få sone med fotlenke.

Foto: Åse Pulk/NRK

Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen fra Arbeiderpartiet vil ikke konkludere, men mener man skal lytte når fagfolk uttaler seg.

– Nå har vi begynt å gjøre noen erfaringer med andre typer soningsforhold. Hvis de som jobber med dette mener det er grunnlag for å kunne utvide ordninga, så er vi villig til å vurdere det.

Ikke overbevist

Justispolitisk talsmann Jan Arild Ellingsen fra Fremskrittspartiet er på sin side ikke overbevist.

– Det kan ikke være sånn at du kan gjøre hva pokker du vil i dette landet uten at det skal få betydning for deg. Det må være en forholdsmessighet mellom det du gjør og den straffa du får.

– Gjerningspersonen skal ta ansvar for det han har gjort, uten at vi lager systemer som bare er opptatt av å ta vare på gjerningspersonen, samtidig som vi tråkker på ofrene. Det er en politikk vi tar sterkt avstand fra, sier Ellingsen.

Video fra fengselet der nordmenn skal sone

VIDEO: NRK var tidligere i år med på pressevisning for å se på det nederlandske fengselet der Norge leier soningsplasser.