Populært galleri fyller 25 år

Galleri Harr i Lofoten passerer snart to millioner besøkende i år. Både kunster og gallerieier lovpriser beliggenheta.

Snart to millioner besøkende på Galleri Harr i Henningsvær.

PASSERER SNART TO MILLIONER: De begynte i det små, men snart har to millioner besøkende vært innom Galleri Harr i Henningsvær.

Galleriet på kaia i det tradisjonsrike fiskeværet Henningsvær har vært i drift i 25 år. Det er nå en av de mest besøkte turistattraksjonene i Lofoten.

– En juvel

Suksessen kommer av to ting, en fast avtale med hurtigruten, og ikke minst beliggenheta.

– Hurtigruta betyr mye for turistattraksjoner oppetter kysten, også for oss. Men det er ikke til å legge skjul på at det å ligge i Henningsvær har veldig stor betydning. Det kommer mange folk hit for å se galleriet, og enda flere for å se Henningsvær. Henningsvær er en juvel, slår gallerieier Frank A. Jenssen fast.

artikkelen fortsetter under bildet

Karl Erik Harr, kunstner

GRUNN TIL Å VÆRE FORNØYD: Kunstner Karl Erik Harr har nylig hengt opp nye bilder i det populære galleriet i Henningsvær.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Starta i det små

Galleriet som startet i det små er etter 25 år i ferd med å sette en formidabel rekord med antall besøkende.

– Vi begynte jo veldig forsiktig her for 25 år siden med fem tusen besøkende. Vi hadde noen bilder på veggene her, men filmrommet skulte vi med laken og forheng. Så tok det bare av. Det har virkelig vært en fantastisk reise.

Gammelt sjøhus

Bildene i andre etasje er alle signert Karl Erik Harr. Hans beskrivelse av Nord-Norge med fiskehjeller, båter på havet og natur, er blitt et utsillingsvindu for turister som kommer til Lofoten.

– Det var jo et gammel sjøhus, et salteri som Frank A. Jenssen fikk tak i. Han spurte meg om jeg ville stille ut noen bilder, Jaja, herregud, tenkte jeg, dette blir nå et blaff. Men sånn ble det ikke. Det er masse folk her nå. Dette galleriet dekker behovet for tradisjonell gammel kunst som alltid er der, mener kunstner Karl Erik Harr.

Nye bilder

I disse dager har kunstneren selv vært å komplettert utstillinga med nye maleri. Så langt har utstillinga kun vært oppdatert tre ganger i løpet av de 25 årene.

– Det som er nytt nå er bildene fra Helgeland , fra Hamarøy og selvfølgelig fra Kjerringøy. Det er et tverrsnitt av det jeg holder på med.

Gallerieier Frank A. Jenssen

EN JUVEL AV EI BELIGGENHET: Gallerieier Frank A. Jenssen mener Henningsvær er det perfekte stedet for et galleri.

Foto: John Inge Johansen / NRK