Hopp til innhold

Politiet: – For tidlig å si noe om årsaken til brannen på Træna

To bygninger er nedbrent etter brannen i anlegget til oppdrettsselskapet Nova Sea på Træna natt til mandag. – Det var sterk vind i går kveld og i natt. Etter alt å dømme har vi vært veldig heldig, sier lensmann Kjell Ivar Vestå.

Klokken 21.35 fikk politiet melding om brann på Træna. To bygninger hos Nova Sea har brent ned. Det arbeides med etterslukking.

Brannvesenet har kontroll på brannen hos Nova Sea på Træna i Helgeland. Nå arbeides det med etterslukking og kjøling av byggene som er brent ned. Video: Ole Alexander Thomassen

Politiet fikk melding om brannen klokken 21.35 søndag kveld. Et kontorbygg og et verksted på Fløttingen på Husøy i Træna tilhørende Nova Sea var begge overtent. Et rorbuanlegg i nærheten ble ikke skadet av brannen.

– Det var sterk vind i går kveld og i natt. Etter alt å dømme har vi vært veldig heldig, sier lensmann Kjell Ivar Vestå i Lurøy og Træna til NRK.

Han opplyser at det er for tidlig å si noe om brannårsaken.

Kjell Ivar Vestå

Lensmann Kjell Ivar Vestå opplyser at det er for tidlig å si noe om brannårsaken.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Det er en stor branntomt foran oss med omfattende skader, hvor det er to bygninger som har brent ned. Det er for tidlig å påbegynne åstedsgransking i dag, sier Vestå.

Krimteknikere kommer onsdag

Politiet tar nå sikkerhetsmessige hensyn, både når det gjelder varme, men også andre effekter av brannen. Ifølge Vestå er det mye vind i området. Politiet må derfor foreta en vurdering på om løse gjenstander på branntomta skal sikres, eller om dette vil innvirke for mye på de tekniske undersøkelsene som senere skal foretas.

– I samarbeid med forsikringsselskapet skal branntomta sikres i løpet av ettermiddagen. Det er masse løse plater som det jobber med å få sikret. Vi håper å få krimteknikere og eltilsynet til Træna på onsdag. Før den tid vil vi neppe kunne si noe om brannårsaken sier lensmannen til NRK.

Han var selv ikke til stede på Træna i går kveld.

Brann på Nova Sea, Husøy Træna

Slik så det ut på branntomta mandag ettermiddag.

Foto: Frank Nygård / NRK

Som lokal lensmann har mye å si at vi kommer fram til åstedet. Men ble gjort en veldig god jobb fra dem som ledet aksjonen i går kveld. Det har ikke stått på ressurser, og det er godt å vite når man selv befinner seg langt unna.

Lettet ordfører

Træna-ordfører Per Pedersen (KrF) var på branntomta mandag formiddag.

Når man bor så langt ute i havet er man prisgitt det utstyret og mannskapet vi har. Det viser at vi er nødt til å ha god beredskap, vi kan ikke regne å få hjelp utenfra, sier han til NRK.

Han roser av brannmannskapene som var i aksjon i natt.

Når jeg tenker på den varmeutviklinga som var her, har mannskapene gjort en kjempejobb med å begrense skadene. Jeg også vil berømme dem som kom fra Bodø. Sandnessjøen og Lovund for å bistå, sier Pedersen.

To personer eksponert for røyk

Brann på Nova Sea, Husøy Træna

To bygninger er nedbrent etter brannen i anlegget til oppdrettsselskapet Nova Sea på Træna i Helgeland natt til mandag.

Foto: Frank Nygård / NRK

Brannvesenet i Bodø og et Sea King-helikopter bidro til slukningsarbeidet søndag kveld. Ifølge politiet hadde spredningsfaren minsket like før klokken ett natt til mandag. To timer senere hadde nødetatene kontroll.

To bygninger er nedbrent etter brannen i anlegget til oppdrettsselskapet Nova Sea på Træna i Helgela

Politiet fikk melding om brannen klokken 21.35 søndag kveld. Et kontorbygg og et verksted tilhørende Nova Sea var begge overtent.

Foto: Frank Nygård / NRK

Operasjonsleder Mads Bernhoft i Nordland politidistrikt bekreftet søndag kveld til NTB at to personer ble eksponert for røyk og at de ble kontrollert av helsevesen.

Flere evakuert

Flere personer i området ble evakuert, og politiet oppfordret folk til å holde seg minimum 250 meter unna området som følge av flere gassflasker i den ene bygningen.

– De ligger under taket, så vidt vi vet. Vi vet ikke noe om innholdet i disse. Det kjøles ned og er en del av etterslukkingen, opplyste Bernhoft.

Like før klokken ti mandag formiddag opplyste politiet på Twitter at slukningsarbeidet fremdeles pågikk.

Fløttingen, Husøy