Hopp til innhold

Salmediktende prest blir tegneseriehelt

Det er over 300 år siden salmedikteren Petter Dass levde. Nå er han aktuell som en tegneseriekarakter som banker opp hekser og troll.

To tegneserieskapere fra Helgeland har gjort noe så uortodoks som å gjøre en over 300 år gammel salmediktende prest om til ein superhelt.

– Vi er vokst opp i Mo i Rana og har lært mye om Petter Dass på skolen. Som voksne ønsket vi å lage vår egen versjon av presten, sier Jon Jamtli og Vegard Skogmo i et intervju med Norgesglasset.

Petter Dass

ORIGINAL UTGAVE: Den profilerte presten fra 1600-tallet gjenoppstår nå som tegneseriehelt. Her ser vi han en mer tradisjonell gjengivelse.

Foto: SCANPIX

De to helgelendingene har latt seg inspirere av barnelærdommen om den kjente presten og dikteren, men har også valgt å føye til noen mer, la oss si, udokumenterte momenter.

– Vi har med litt av den historiske Petter Dass i denne tegneserien. Men det er ikke det som er fokusområde.

Kjent salmedikter

Petter Dass ble født på Helgeland i 1647. Han studerte på Bergen Katedralskole fra 1660 og reiste deretter til København for å studere teologi. Noen år senere fikk han jobb som huslærer hos presten i Vefsn.

Året etter ble det kjent at han hadde gjort sin forlovede gravid, noe som på den tiden ble sett på som en forbrytelse. Dass dro til København for å be kongen om tilgivelse for sin synd. Paret ble benådet, men måtte likevel betale en bot.

I årene som fulgte ble Dass kapellan på Nesna og deretter sogneprest på Alstahaug fra 1689 til sin død i 1707.

I dag er en han blant annet kjent for flere populære salmer, som «Herre Gud! Dit dyre Navn og Ære». Han skrev også verket «Nordlands trompet».

– Hadde svartebok

Sognepresten var en markant skikkelse og det går mange sagn og fortellinger om den historiske dikteren. Blant annet skal han ha vært en såkalt «svartebokprest» og i kontakt med djevelen.

– Vi synes det var veldig spennende å høre alle historiene om svarteboka og mytene om at han var i kontakt med Gamle Erik, eller djevelen, sier de to tegneserieskaperne om den første utgaven som de har valgt å kalle «Petter Dass og Trænagubben».

(artikkelen fortsetter under)

Petter Dass som tegneserie

KLAR MED NY TEGNESERIE: Jon Jamtli og Vegard Skogmo fra Helgeland har laget en tegneserie om presten de hørte så mye om i barndommen.

Foto: Thanee Andino

Banker opp troll og hekser

Selv om Petter Dass også i sin levetid hadde et begivenhetsrikt liv, har de to tegneserieskaperne valgt å gjøre hverdagen til presten enda mer actionfylt i sin nye serie.

– Vi har gjort han til en litt kul karakter der har drar rundt og banker opp troll, hekser, svartedauden og alt mulig rart, sier Jamtli.

– Hvordan oppfatter dere Petter Dass?

– Vi har veldig klare ideer om hva Petter Dass er for oss. Han er en veldig hands on type, er ikke redd for å ta tak i ting hvis det trengs. Han er en alvorlig type som er streng men rettferdig, mener de to.

– Håper det vil være verdt å lese

Den historiske personen Petter Dass er utgangspunktet for serien, men på ingen måte noen rettesnor.

– Vi blander også inn litt sagn og eventyr om Petter Dass. Deretter slenger vi på litt galskap fra oss selv og satser på at det blir til noe som er verdt å lese.

Nå har de to helgelendingene store planer for presten.

– Petter Dass og Trænagubben er den første historien i flere utgaver som vi kommer til å gi ut digitalt. Når vi har gitt ut alle digitalt, gir vi ut alt i et samlet hefte.

Første historie «Petter Dass og Trænagubben» kommer ut digitalt rett før jul.