Hopp til innhold

Parkeringskaos i Lofoten: – Vil kunne skape veldig farlige situasjoner

Det fine været skaper trafikkaos i Lofoten. – Folk setter fra seg bilene nærmest midt i veien, forteller ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad. Nå vil han utfordringene til livs.

Trafikk Lofoten

Hver sommer besøker mellom 100.000 og 200.000 Kvalvika i Lofoten. Mange kjører bil, og da kan det bli trangt om plassen.

Foto: Knut-Ivar Johansen

Få parkeringsplasser gjør at folk parkerer på kryss og tvers langs veiene i Lofoten. Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal forteller om til dels store utfordringer ved Kvalvika, som med sin flotte strand er en populær turdestinasjon om sommeren.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

– Det er ikke usannsynlig at vi for eksempel må stenge for trafikk og kanskje heller sette opp «shuttle»-busser som kan transportere folk inn og ut, som en nødløsning nå i første omgang, sier Sørdal.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Når du har en vei som er 4,5 meter bred, og bilistene parkerer på begge sider samt i svingene, så vil dette potensielt kunne skape veldig farlige situasjoner. Jeg tør ikke tenke tanken på en ulykke der utrykningskjøretøy må forbi dette kaoset, sier Sørdal til NRK.

Over en strekning på knappe to kilometer talte han minst 120 biler i går, og han forteller om tilsvarende tilstander i dag.

Veien brukes av så vel turister som fastboende, og brukes også til alminnelig ferdsel av de mange hytteeierne i området, forteller ordføreren.

– Folk setter fra seg bilene nærmest midt i veien, og lar det stå til. Dette er en utfordring som vi er nødt til å løse, og det raskt.

Oppfordrer folk til å tenke seg om

I går utstedte politiet 23 parkeringsgebyr i en 80-sone i Fredvangområdet. Operasjonsleder Kåre Munkvold ved Nordland politidistrikt forteller at det også i dag har vært meldt om trafikale utfordringer.

– Det har kommet klager fra Hauklandstranda, som ligger vest i Lofoten. Innringer fortalte om kilometerlange køer, og at det var parkert på begge sider av veien. Vi hadde dessverre ikke ressurser til å følge opp denne henvendelsen, sier Munkvold.

Han sier at dersom biler står slik til at de er til hinder for utrykningskjøretøy, vil de bli borttauet umiddelbart dersom politiet oppdager det.

– Det fine været får vel flere til å ta turen ut, og da øker trafikken til populære utfartssteder. Vi oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft når de skal henstille bilene sine.

Vil bedre parkeringsfasilitetene

Både bilister og myke trafikanter må dele veien

Både bilister og myke trafikanter må dele veiene i Lofoten, som noen steder kan være veldig smale.

Foto: Knut-Ivar Johansen

Ordfører Hans Fredrik Sørdal er ikke i tvil om at han vil gjøre det han kan for å bedre situasjonen for den kommunen han er ordfører i.

Til høsten, når den verste trafikken har gitt seg, vil han ta initiativ til å få bygget en parkeringsplass for de bilistene som måtte ønske å parkere og ta seg til Kvalvika, med tilhørende toalettfasiliteter.

– Da med en parkeringsavgift. Et enkelt regnestykke viser at vi kan ta inn minst én million på parkeringsavgift alene i løpet av et år, som vi vil kunne bruke til å legge til rette for turister og lokalbefolkning.

Mona Fagerås, fylkesråd for næring, er ikke fremmed for å se på muligheten for å bedre situasjonen med hensyn til parkerings- og toalettfasiliteter.

Fylkeskommunen ser at vi må hjelpe små kommuner når de får store innrykk av turister. Så vi har sagt oss villig til å se nærmere på hvordan vi kan være med å finansiere dette.

Mona Fagerås / Fylkesråd for næring