Hopp til innhold

– Kjøpte angrepiller til datteren etter overgrepene

I dag forklarer ekskona til den overgrepstiltalte mannen fra Salten seg for retten. Hun beskriver en hverdag fylt med vold og frykt, og at den ene av døtrene var nødt til å ta angrepiller for å hindre graviditet.

Salten tingrett overgrepssak

Det er satt av ti dager til behandling av overgrepssaken i Salten tingrett i Bodø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK

Onsdag fortsetter rettssaken der en far er tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt døtrene sine. Han skal også ha filmet overgrepene.

Mannen er også tiltalt for vold og trusler mot dem.

Saken blir beskrevet som en av de groveste overgrepssakene i distriktet på lang tid og i går sa faren i 50-årene seg skyldig på nesten samtlige punkt.

Moren til barna forklarer seg i dag i retten. Hun er ikke lengre sammen med den tiltalte og beskriver en familie i oppløsning.

– Jeg har ikke noe liv. Familien er sprengt etter det som har skjedd. Alt jeg ønsker er å få fred og å få døtrene mine tilbake.

Hun sier at søsknenes forhold til hverandre er ødelagt etter det de har vært gjennom og at de sliter med mange tunge tanker.

Måtte ta angrepiller

Det tok lang tid før moren skal ha forstått at døtrene ble utsatt for overgrep. Først i januar i år skal den eldste datteren ha fortalt moren om det som skjedde.

I følge konas forklaring skal den tiltaltes eldste datter ha vært nødt til å ta angrepille tre ganger for å unngå å bli gravid, etter at faren hadde forgrepet seg mot henne.

– Avlyste bursdagsfeiringer og truet med vold

I tillegg til overgrepene, skal også familien ha fryktet farens temperament.

Barna ble ifølge kona truet med vold hvis de ikke gjorde som faren sa. Også hun ble utsatt for vold av ektemannen, sier hun.

– Jeg ble slått i gangen, på stua og på soverommet. Han kalte meg prostituert, hore, stygg, feit, dum, uberegnelig, lat og en dårlig mor.

Ekskona sier hverdagen var fylt med frykt for ektemannen og at dette gikk utover barna.

– Dersom de ikke gjorde han fornøyd, kunne han true med å reise fra dem. Flere ganger ble bursdager og feiringer avlyst. Hvis han skulle irettesette ungene, truet han ofte med fysisk vold, sier kona.

Da døtrene kjøpte seg nye fingervotter for egne penger, skal han ha brent dem i ovnen fordi han ikke likte vottene. Han tømte også ifølge kona ut påskeegget til en av døtrene i søpla etter en krangel med jenta.

Hun sier også at han truet med å skade og ruinere henne hvis hun forlot ham eller fortalte noen om hvordan hun hadde det hjemme.

– Mente det var andre i familien som sto bak overgrepene

Mannens to døtre var i alderen 14 til 16 år da de første overgrepene skal ha skjedd.

– Da jeg mistenkte at noe var galt med dattera mi, sa han at jeg var paranoid og bare innbilte meg ting.

Tiltalte mente det i så fall måtte være andre i familien som sto bak overgrepene.

Mannen kjente seg i går skyldig i seksuelle overgrep mot sine to døtre, samt vold og trusler mot dem, men ikke mot sin tidligere samboer.