Hopp til innhold

– Flere tør å fortelle om seksuelle overgrep

Marius Bråtelund (24) ble utsatt for vold og seksuelle overgrep i ti år av sin egen far. Nå håper han temaet er mindre tabubelagt, slik at flere offer tør å si ifra.

Stadig flere anmelder seksuelle overgrep, på to år er tallet økt med 20 prosent. Overgrepsutsatte Marius Bråtelund opplevde selv mange år med overgrep fra sin egen far.

En etterforsker fikk Marius Bråtelund til å fortelle at han hadde blitt seksuelt misbrukt av sin egen far i ti år.

Omfanget av anmeldte overgrep har økt med nær 20 prosent, ifølge tall fra Politidirektoratet. Årsaken kan være mer åpenhet, tror Marius Bråtelund.

– Tallet er ikke bra i det hele tatt, jeg blir lei meg når jeg hører det. Samtidig blir jeg glad, for det betyr trolig at flere tør å stå frem som misbrukt, sier 24-åringen.

I en alder av seks år ble han for første gang misbrukt seksuelt av sin egen far. Overgrepene fortsatte i ti år. Skammen var så stor at Bråtelund ikke turte å betro seg til noen andre om hvordan han hadde det.

– Jeg betrodde meg til en bamse, som jeg kunne snakke med uten at det ble sagt videre, forteller han.

Flere anmeldelser

– En helg ble jeg plassert i et kott, og fikk en brødskive og et glass vann. Jeg fikk bare komme ut for å bli voldtatt, tre eller fire ganger på rappen. Det gjentok seg flere ganger den dagen. Da var jeg tolv år, forteller Bråtelund.

I dag var telemarksmannen på en konferanse i Mosjøen for å fortelle sin historie. Han reiser rundt for at de som jobber med barn og unge bedre skal forstå barn som ble utsatt for overgrep.

Flere barn blir trolig misbrukt på lignende måte, da det er en økning i antall politianmeldelser for seksuell omgang med barn. I løpet av årets første seks måneder har antallet økt med nesten 20 prosent sammenlignet med 2013.

I Bodø er en mann i 50-årene tiltalt seksuelle overgrep mot sine to døtre. Begge døtrene var i alderen 14 til 16 år da de første overgrepene skal ha skjedd. Overgrepssaken som nå foregår i Salten tingrett går parallelt med to store, lignende saker i Gjøvik og i Tromsø.

– Jeg trodde lenge dette bare gjaldt meg, men jeg fant ut etterhvert at det var flere som hadde det sånn som meg, sier Bråtelund.

For Marius var det en politietterforsker som til slutt fikk han til å åpne skallet han hadde gjemt seg inn i. Under et avhør skal etterforskeren ha insistert på at det var noe mer som plaget tenåringsgutten, enn bare voldshendelser.

– Han leste kroppsspråket mitt, og nektet å gi seg. Jeg sprakk, og fortalte alt. Da var jeg 16 år, forteller Bråtelund.

– Vi må fjerne tabuet

Bråtelund forteller om skam og skyldfølelse over å ha bli misbrukt. Når sannheten kom frem, og faren ble dømt til ni års fengsel, ble han først usikker på om han hadde gjort det rette.

– Først ble jeg deprimert, jeg tenkte «dette er jo min egen far». Jeg fikk rett og slett skyldfølelse. Men til slutt skjønte jeg at jeg hadde gjort en kjempejobb, og jeg klappet meg selv på skuldra, forteller Bråtelund.

Han mener mange barn ikke vil bli sett før tabuet rundt seksuelle overgrep er borte.

– Nå må vi stå samla, og vi må tørre å se dette i øya. Tabustempelet skal vekk. Da vil det bli enklere å se og høre de barna som blir misbrukt, sier han.

Faren soner nå en dom på ni års fengsel for overgrepene mot Marius og to tidligere ektefeller.