Hopp til innhold

Ordfører ikke varslet om gullfunn

Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) har funnet gull i Hattfjelldal. Men ingen har sagt i fra til ordføreren.

Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås (Ap)

Ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almås.

Både Norges Geologiske Undersøkelser, NGU, og et svensk-australsk selskap har funnet gull og andre edle metaller i Hattfjelldal. Orføreren er glad for funnene, men ingen har informert kommunen om resultatet av letevirksomheten.

– Dette kjenner vi ikke til i det hele tatt. Det eneste vi kjenner til er at de har drevet med en virksomhet der i fjorsommer, fordi vi gav dem en landingstillatelse for helikopter, for å frakte noe utstyr. Ut over det har vi ikke noe kunnskap om resultat og sånn, sier ordfører Asgeir Almås.

Interessante forekomster

Jan Sverre Sandstad

Jan Sverre Sandstad i NGU

Foto: Cathrine Dillner Hagen

NGU har akkurat startet programmet til 100 millioner kroner som skal kartlegge geologien i hele Nord-Norge, men de første registreringene er allerede publisert. Jan Sverre Sandstad i NGU sier det er interessante forkomster de nå har funnet.

– Resultatene av de geokjemiske prøvene som vi nå har analysert peker på forhøyede verdier for en rekke grunnstoffer og metaller i Hattfjelldal-området, inkludert gull, men også sølv, bly og antimonn.

Les mer: Her finner du gullet i Nord-Norge

Verdifulle mineraler

I Nordland finnes en rekke sjeldne og verdifulle mineraler og metaller, som blant annet kan brukes i hybridbiler og vindmøller.

– Nordland er absolutt et interessant fylke når det gjelder mineralressurser, sier Sandstad.

Senere i sommer skal NGU blant annet lete Tysfjord- og Rombaksområdet, der det skal finnes sjeldne jordarter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.