Ordfører drapstruet etter nettartikkel

Ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) i Flakstad ble truet på livet etter at en nettside koblet saken om 92-årige Lilly som ble kastet ut av sykehjemmet i jula og vedtaket om å si ja til 50 flyktninger. – Ubehagelig, sier ordføreren.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) vil gå til politiet, etter å ha mottatt drapstrusler den siste uken.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Lille julaften fortalte NRK historien om 92 år gamle Lilly Johnsen som ble sendt hjem fra sykehjemmet fordi hun var frisk, og dermed ikke fikk feire jul sammen med ektemannen som bor fast på sykehjemmet. Dette har den innvandrerkritiske nettsiden Frieord.no gjenfortalt i en artikkel 1. juledag, hvor de har satt ekteparets historie opp mot et politisk vedtak omtalt av Lofotposten om å bosette 50 flyktninger i kommunen.

I ingressen står det blant annet: «Ap-ordfører sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen.»

– Det framstilles som om jeg personlig har kastet ut 92-åringen og istedet vil gi 50 et liv i sus og dus. ​Disse to sakene kan ikke ses i sammenheng, sier ordføreren.

Trusler og hatmeldinger

Lilly og Per Johnsen

Inntil like før jul bodde Lilly Johnsen (92) på korttidsplass på sykehjemmet på Napp i Flakstad. Hun har søkt om langtidsplass på sykehjemmet, men har fått avslag. – Jeg er for frisk til å være på sykeheimen som pasient, men for syk til å være der som en gjest, fortalte hun.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Dagen etter kom den første meldingen på ordførerens Facebook-side.

«Judas hengte seg. Det er på tide at udyret Hans Fredrik Sørdal følger hans gode eksempel. Håper du må stå til ansvar for dette en dag.»

Det er sterk kost som dukker opp på skjermen til Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal, når han skal vise NRK meldingene som har strømmet inn de siste dagene.

faksimile facebook

– Den drøyeste omhandler mine to døtre. En navngitt person spør hva som skjer dersom jeg plutselig har bare en. Det tolker jeg slik at ett av barna mine skal forsvinne, sier Hans Fredrik Sørdal.

Faksimile facebook

De fleste som har sendt hets og trusler står fram med fullt navn. Ordføreren sier han oppfatter truslene som reelle.

– Men jeg kan ikke gjøre en vurdering av hva et vilt fremmed menneske er kapabel til å gjøre. Det må være opp til politiet å avgjøre om truslene er reelle, og hvorvidt de skal straffeforfølges.

Arbeiderparti-ordføreren er ikke den eneste som har blitt truet. Også assisterende rådmann og en annen folkevalgt politiker skal ha mottatt trusler siden 2. juledag. Sørdal vil anmelde minst én av truslene han har mottatt.

– I Flakstad kommune vi gjør hele tiden politiske og administrative vedtak som folk kan være uenig i. Men derfra å true folk og be dem om å ta sitt eget liv, det er to vidt forskjellige ting. Det er ubehagelig, og man begynner jo å lure om man skal kikke meg over skuldra. Er jeg trygg?

Ordfører Hans Fredrik Sørdal

Må tåle kritikk

Hans Fredrik Sørdal

Hans Fredrik Sørdal mener Internett og anonymiteten som følger med har endret måten politikere får henvendelser på. – Vi er selvsagt nødt til å tilpasse oss den medievirkeligheten vi lever i. Samtidig har regjeringen har vært tydelig på at vi ikke skal tolerere netthets.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sørdal mener terskelen for hva en folkevalgt må tåle av tilbakemeldinger må være rimelig høy.

– Kritikk som går på sak må man tåle. Men trusler og hentydninger om at du ikke har livets rett er ikke greit.

Tar avstand fra truslene

Torgrim Olaf Bredesen

– Vi har gjort det alle journalister skal gjøre, og det er å stille spørsmål til den politikken politikerne i dette landet fører.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Redaktør for Frieord Torgrim Bredesen tar avstand fra truslene, men nekter for at nettstedet har tatt saker ut av sin sammenheng.

– Når en ordfører prioriterer flyktninger framfor sin egen befolkning, må vi skrive om det. Folk reagerer jo. Samtidig vil jeg understreke at drapstrusler og sjikane av familiemedlemmer overhodet ikke er akseptabelt.