Hopp til innhold

Britisk storavis: – Den mest rørende operaen om tørrfisk noensinne

Querini-operaen på Røst i Lofoten hylles i Financial Times.

Querini-operaen 2014

Årets fire Querini-forestillinger ble besøkt av 1.400 publikummere. Nå håper arrangørene den internasjonale omtalen skal hjelpe operaen til Venezia.

Foto: Tor Halvorsen

I 1431 la den italienske handelsmannen Pietro Querini ut fra Venezia på det som skulle bli hans livs reise. Skipet hans var fullastet med vin, krydder og sypresstre og hadde egentlig retning mot Belgia. Men storm, uvær og ulykker sendte skipet fullstendig ut av kurs.

This must be the most moving work of music theatre ever to be written about dried fish.

Financial Times
Querini-operaen 2014

Sangerne er blant annet hentet fra den norske opera, men også lokalbefolkningen bidrar på scenen.

Foto: Tor Halvorsen
Querini-operaen 2014

Hildegunn Pettersen (i rødt) opptrer selv i rollen som Maria.

Foto: Tor Halvorsen
Querini-operaen 2014

Kun elleve sjømenn av et mannskap på 69 overlevde ferden som endte på Røst.

Foto: Tor Halvorsen

Mannskapet måtte til slutt forlate skipet og strandet på en holme like ved Røst. Der levde de i 29 dager før de tilfeldigvis ble oppdaget av folket på Røst og tatt med til hovedøyen.

Bare elleve av et mannskap på 69 overlevde turen.

Overveldet over responsen

Mannskapet ble på Røst i fire måneder. Dette er den sanne historien som danner bakgrunnen for Querini-operaen, som nå mottar hyllest i britiske Financial Times.

Anmelderen gir forestillingen fire av fem stjerner, og lar seg blant annet begeistre av koret som består av lokale fiskere, presten, legen og en stor andel av barna på Røst. Særlig de unge får skryt for sin lidenskapelige framføring.

– Jeg blir helt overveldet. Dette betyr mye og gjør at vi kan tenke lenger framover. Dersom hvis vi foredler dette på riktig måte kan vi regne med å få mer publikum også fra utlandet, sier operasjef Hildegunn Pettersen.

Hun forlot hjemstedet Røst som 16-åring for å gå på skole. Hun endte opp med en musikkutdanning og er nå frilanspedagog- og sanger i Oslo. I Querini-operaen
deltar hun selv i rollen som Maria.

Pettersen tror den internasjonale oppmerksomheten er en kombinasjon av høy kvalitet i tillegg til Røsts eksotiske beliggenhet. Samtidig mener hun det spiller inn at forestillingen er tuftet på en unik beretning

Vil knytte sterkere bånd til Italia

I år var 1.400 publikummere innom de fire forestillingene, og selv om arrangørene ikke kunne tatt imot flere, mener Pettersen det er rom for å vokse. De jobber blant annet med å sette opp operaen i Querinis hjemby i Italia.

– Det er en stor sak for oss. Ikke minst fordi vi vil knytte enda sterkere bånd mellom Venezia og Røst. Vi ønsker å skape noe varig der nede.

Arrangørene har kontakt med den norske ambassaden i Roma og har også hatt besøk av Italias ambassadør til Norge, Giorgio Novello, som er født i nettopp Venezia.

(artikkelen fortsetter under)

Querini-operaen 2014

Pietro Querini skulle egentlig til Belgia, men han og mannskapet endte opp skipbrudden på Røst. Skarven varsler død i en venetiansk karnevalsmaske og fungerer som fortellerstemme.

Foto: Tor Halvorsen

Skepsis

Det var ikke gitt at operaen skulle finne veien ut til Røst. Lokalbefolkningen hadde liten tro på at Pettersen skulle klare å stable forestillingen på beina helt ytterst i Lofoten.

Da vi introduserte ordet opera var det veldig mange som sa at «dette kommer du ikke til å klare. Vi er glade i deg, men dette var litt voldsomt», sier hun og ler.

Men så kom kommunen på banen og tok det økonomiske ansvaret. Henning Sommerro sa ja til å skrive musikken og Ragnar Olsen tok på seg jobben med å skrive librettoen.

I 2012 var det duket for den aller første Querini-operaen. Og med den kom også operafeberen til Røst.

– Folk landet ikke på mange måneder etter urfremføringen. Nettopp fordi de skjønte hva ordet opera innebar og hva det vil si å være på en forestilling som har alle disse elementene operaen har. Alle er enige om at dette gir oss så mye at det er verdt slitet, nervene og frustrasjonen.

(artikkelen fortsetter under)

Haukugler i Lofoten

Røst er den ytterste, og sørligste, kommunen i Lofoten. Øygruppen ligger om lag 100 kilometer vest for Bodø.

Foto: Jon Olav Larsen

Lokalsamfunnet bidrar

I dag er så og si hele øya i arbeid for å få forestilling på scenen. Det bor i underkant av 600 mennesker på Røst og når det er operafestival strømmer det på med publikum, som kommer reisende med ferge, båter og fly.

Sangerne er blant annet hentet fra den norske opera. Querini-synfonietta og dirigent Frode Wigum er kommet fra Trondheim.

Samarbeidet mellom lokalbefolkningen og de profesjonelle skaper beundring i utlandet. Simon Reeves kom i år fra Wales til Røst for å se Querini-operaen og ble overveldet. Han anmelder operaen for Opera Now Magazine.

– Jeg er spent på å se hvordan lokalsamfunnet jobber sammen med de profesjonelle. Jeg ble i tillegg veldig rørt da jeg hørte om samarbeidet mellom Røst og Venezia og hvordan de feirer Querini og bacalaoens historie.

Operasjef Hildegunn Pettersen er strålende fornøyd med årets oppsetning, som er den andre i rekken, men mener det er viktig at de nå ikke hviler på lauvbærene.

– Det har vært en stor suksess igjen, men det krever at vi også fortsetter å jobbe hardt fremover.