NRK Meny
Normal

Endelig er de nye vognene her

Tirsdag 10. januar gikk det første toget med nye oppgraderte togvogner på Nordlandsbanen. Dette vil bety et betydelig kvalitetsløft for kundene på Nordlandsbanen.

Video 9c3174f7-e315-490b-89f5-eacf4312b378.png

NSB med nye vogner

Ragnhild Elstad

Ragnhild Elstad er overbevist om at togturen vil bli mer behagelig enn før.

Foto: Harald Krogtoft

– Setene er mye bedre enn de har vært før, sier én av de fornøyde passasjerene, Ragnhild Elstad. – Jeg sitter mye bedre med baken på stolen. Før kom fjærene opp her, og det var så vondt å sitte.

Hun var en av de heldige til å være med på den første turen på Nordlandsbanen tirsdag, da nye, moderne, barne- og -miljøvennlige vognsett erstatter passasjervognene av typen B3, som har slitt Nordlandsbanen i ca. 40 år.

Det er kun Nordlandsbanen og Dovrebanen som får disse vogntogsettene.

Også NSB er glade

Tirsdag kl. 1215 stod det nye regiontoget til Trondheim klar til avgang fra Bodø stasjon.

NSB forventet at den nye togstammen skulle vært på plass i 2010. Men etter flere runder med forsinkelser var de nye vognene endelig klare, i januar 2012.

Bjørn Tore Hansen, NSB

Bjørn Tore Hansen prøvesitter setene.

Foto: Harald Krogtoft

Ut ifra et kundesynspunkt vil nye vogner bety mye for de reisende. De vil oppleve en økt komfort, og det vil også bety mye for våre ansatte. Det vil være lettere å jobbe i et moderne tog, sier markedsansvarlig for NSB på Nordlandsbanen, Bjørn Tore Hansen.

I dag kunne han prøvesitte setene, og han var tydelig fornøyd med komforten.

– De nye setene kan både justeres i ryggen og i seteputen, forteller Hansen, som dupper av et lite sekund, til ære for fotografen.

«Møkkatoalettene» er byttet ut

Endelig er det også duket for mer miljøvennlig avføring.

For der de gamle toalettene slapp kloakken rett ned på skinnegangen, blir det nå samlet i beholdere og tømt på egne tømmestasjoner.

Gamle togvogner fases endelig ut

GAMLE VOGNER, OG GAMMELT DO: Men med nye vogner blir dette historie.

Foto: Susanne Lysvold

Polstrede lekerom for de små

I den nye herligheten er det også en egen vogn avsatt til småbarnsfamilier. Der har barna et polstret lekerom, og de voksne har sine sitteplasser i umiddelbar nærhet.

NSB familie er et tilbud til våre yngste passasjerer, og for småbarnsfamilier, sier Bjørn Tore Hansen.

De som er litt vare for støy, kan heller trekke inn i økonomivogna, eller komfortvogna, som skal komme etter hvert. Der er det også mange strømuttak for de som vil koble til PC.

Alt blir så meget enklere

For rullestolbrukere blir togreisen nå betraktelig lettere. Ikke har de bare egen heis for å komme seg på og av toget, men også egne plasser i kupeen avsatt til rullestoler.

Kafeen på NSBs nye togsett

Moderne og lekkert, i den nye restaurantvogna.

Foto: Harald Krogtoft

Også restaurantvogna er mer tilpasset moderne krav, forteller konduktør Merethe Jenssen.

– Vi har en gruppe her, der det er en og en stol de kan sitte på, det gir større kafépreg.

I en overgangsperiode vil det gå togsett av både nye og gamle vogner på Nordlandsbanen. De gamle togsettene vil være å finne på Nordlandsbanen frem til sommeren, for først da skal alle de tre nye være i trafikk.

Men ikke alle er like glade over nyheten om at de gamle vognene skal bort. Det kan du lese mer om på NRK Nordlands facebook-side!

Nye togvogner snart på plass på Nordlandsbanen

Slik ser økonomivogna ut.

Foto: NSB

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.