NRK Meny
Normal

Nye bilder fra krigen

Det tyske riksarkivet har offentliggjort bilder fra krigen i Norge som til nå har vært ukjent. Se soldatenes egne bilder.

Hele tiden dukker det opp nye bilder som kaster nytt lys over flere hendelser under andre verdenskrig. Det tyske riksarkivet, Deutsche Bundesarchiv, har nå publisert flere nye bilder fra krigen i Norge.

Forklarer historien

Flere av bildene var helt ukjent for lederen ved krigsminnemuseumet i Narvik. der gleder de seg over at det dukker opp nye bilder.

– Flere av disse bildene er for oss ukjente. Det er gledelig at det dukker opp bilder hele tiden, og de er med på å forklare historier og situasjoner som oppstod under krigen, sier daglig leder ved museet Ulf Eirik Torgeirsen til NRK.

Narvik bombes

Hele byen stod i brann da Narvik ble bombet i 1940

Foto: Scanpix

Mange av soldatene som var i Norge under krigen var ivrige fotografer. I tillegg var pressebyråene meget aktive. Ifølge Torgeirsen vet man at det er mer enn 22.000 ulike bilder bare fra Narvik og omegn. Krigsminnemuseumet i byen har mellom 15.000 og 20.000 bilder.

Mangler mange bilder

Det finnes mange bilder fra de første krigsårene i Nord-Norge, men det er en epoke av krigen som ikke er så grundig dokumentert av styrkene som var i landet.

– Den tyske tilbaketrekninga er dårlig belyst og dokumentert i form av bilder, sier museumssjefen i Narvik.

Narvik 1940

Det totale kaoset hersket i Narvik under bomberaidene i 1940.

Foto: Scanpix

Han mener samlermiljøene rundt om i Europa og Norge kjenner til de fleste bildene, men stadig dukker det opp overraskelser.

Bildene det tyske riksarkivet nå har gjort kjent, blir nok ikke de siste bildene som kaster nytt lys over krigen i Norge.