NRK Meny
Normal

Her døpes de nye båtene som skal redde liv

Tre nye ambulansebåter skal redde enda flere liv på Helgeland.

Båtdåp

Her døper Hilde Rolandsen de nye ambulansebåtene.

Foto: Åse Senning

Helgelandssykehuset er det helseforetaket i Norge som er aller mest avhengig av ambulansebåter.

Og på lørdag ble tre splitter nye båter døpt i havna i Sandnessjøen. Direktør Hilde Rolandsen i Helse Nord fikk knuse champagne-flaska og døpe de tre båtene. Dermed kunne båtene seile videre under navnene ”Bremstein”, ”Myken” og ”Eyr Ytterholmen”.

Måtte skiftes ut

Ambulansebåter er ikke et nytt fenomen på Helgeland, der de er helt avhengige av å kunne transportere pasienter sjøveien. De gamle båtene ble etter hvert akterutseilt, og nye båter måtte på plass. Den jobben startet i 2004, og nå er de tre nye båtene på plass. Dermed blir Vega, Rødøy og Bjørn havnene som får nye ambulansebåter.

– Disse er først og fremst mye raskere enn de gamle. Dessuten er de spesialdesignet for formålet. De gamle var båter som opprinnelig var skyssbåter og legebåter, sier medisinsk direktør Fred A. Mürer i Helgelandssykehuset.

Ambulansehelikopter

Ambulansehelikopterne på Helgeland får ekstra hjelp fra de nye båtene. På lørdag fløy de over dåpen for de nye båtene.

Foto: Åse Senning

– Helt nødvendig

Om lag 20 000 innbyggere på Helgeland har behov for ambulansebåt ved akutt sykdom. Dermed kan han og innbyggerne i øykommunene glede seg over en beredskap som er bedre enn noen gang før.

– Bosetningsmønsteret på Helgeland gjør dette helt nødvendig. I tillegg har vi luftambulansetjenesten som er stasjonert i Brønnøysund, så nå er beredskapen veldig god, sier Mürer.