Hopp til innhold

Edvin (1) fikk peanøttsmør for å forhindre allergi – stikk i strid med norske helseråd

Forskning viser at spedbarn som får smake på peanøttsmør i tidlig alder har redusert sjanse for å få allergi. – Enkeltstudier kan ikke endre på våre anbefalinger, sier Helsedirektoratet.

en ettåring blir matet med peanøttsmør. han har på seg blåstripet genser og sitter på en tripp-trapp-stol

STORSPISER: Edvin (1) har fått peanøttsmør siden han var fire måneder gammel.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Helsedirektoratet anbefaler at babyer kun mates med brystmelk frem til de er seks måneder gamle.

Først etter seks måneder mener de at barnet bør begynne å smake på annen mat.

Men nå mener forskere at babyer bør få smake på peanøttsmør før den tid.

Edvin (1) fikk smake peanøttsmør for første gang da han var fire måneder.

En liten gutt blir matet med peanøttsmør på brødskiva. Han ser lurt i kamera.
Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

– Han er veldig glad i mat, og spiste veldig mye. Han ble liksom aldri mett.

Det sier Edvins mamma, Emilie Bendiksen, som tidlig bestemte seg for å la barnet sitt få smake peanøtter og egg.

Hun hadde lest en artikkel der det sto at det kunne være greit å finne ut om barn har allergier tidlig i livet.

– Da slipper man å plutselig finne ut av det når man sitter en plass der man ikke kommer seg til sykehus. I den samme artikkelen mener jeg det sto at de kunne ha mindre sjanse til å få allergi hvis de ble utsatt for det tidlig, sier Bendiksen.

– Vi har ingen utpregete matallergier i familien, men vi tenkte det var greit å avklare uansett. Og hvis man kan gjøre noe for å forebygge allergi, så er det jo fint å gjøre det.

En mor mater sønnen sin med små brødskivbiter med peanøttsmør.
Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Kan få langt færre allergikere

Omtrent 1,5 prosent av norske barn er allergiske mot peanøtter.

Ifølge Astma- og allergiforbundet sannsynligvis er en av de vanligste matallergiene.

I en studie fra Storbritannia har forskere prøvd å finne ut om barn som spiser peanøttsmør tidlig i livet har mindre sjanse for å utvikle allergi.

Konklusjonen deres er klar;

Hvis peanøtter introduseres i barns kosthold tidlig nok, viser studien at antallet allergikere kan reduseres med 77 prosent.

En liten sje med peanøttsmør

Forskerne skriver at babyer med eksem burde få smake på peanøtter tidligere enn babyer uten eksem.

Studien viser nemlig at babyer med eksem har større sjanse for å utvikle allergi.

Allergien formes som oftest når barnet er mellom seks og tolv måneder gammelt.

Derfor mener de babyer i risikogruppen bør få smake på peanøtter når de er fire måneder gamle.

Dette strider med Helsedirektoratets anbefaling om at babyer kun bør mates med morsmelk frem til de fyller seks måneder.

Forskerne konkluderer med at babyer uten eksem kan vente med å få peanøtter til de har fylt et halvt år.

Peanøtter

Den britiske studien er ikke den første av sitt slag.

I fjor sommer fullførte et norsk forskerteam en liknende studie, der også de konkluderte med at tidlig introduksjon kunne bidra til redusert sjanse for allergi.

Men disse studiene alene er ikke nok til å få norske myndigheter til å endre rådene sine.

Les også Ny forskning: – Helt fantastisk, hvis det kan forebygge allergi

Mamma Siv-Terese Larson har to barn med allergi.

Ikke nok grunnlag til å endre anbefalingene

– Det som forskerne her har funnet er viktig fordi det kan bidra til at astma og allergi kan forebygges.

Det sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet for barne- og ungdomshelse. Hun er positiv til at det forskes på allergi.

– Samtidig, så er det slik at enkeltstudier ikke kan endre på våre anbefalinger.

Hun sier de nasjonale anbefalingene kan oppdateres når det samlede kunnskapsgrunnlaget tilsier det.

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør for barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet. Hun er fotografert utendørs, iført en sort og hvit overdel. Håret er kort og blondt, og hun har på seg et stort, svart smykke.
Foto: FINN OLUF NYQUIST

Anbefalingene Helsedirektoratet gir, bygger på råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), britiske og amerikanske retningslinjer.

– Verdens helseorganisasjon holder på å gjennomgå kunnskapsgrunnlaget på sine retningslinjer for introduksjon av fast føde, sier Carlsen.

– Da kommer de også til å se på forskningen som er vist til her, og den blir tatt med i kunnskapsgrunnlaget. Når det foreligger fra Verdens helseorganisasjon, vil Norge også se på om det er behov for å revurdere våre anbefalinger.

Per nå er dette de nasjonale anbefalingene for morsmelk, morsmelkerstatning og introduksjon av mat fra Helsedirektoratets nettside:

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet, og barnet kan trygt få kun morsmelk de første seks månedene, med tilskudd av D-vitamin, dersom barn og mor trives med det.
Dersom det er behov for annen mat enn morsmelk, er morsmelkerstatning* det eneste alternativet de fire første månedene.
Delvis amming er bra for mor og barn
Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres.
Når barnet er seks måneder gammelt, bør det få annen mat i tillegg til morsmelk/morsmelkerstatning.
Barn bør om mulig få morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger dersom barn og mor trives med det.

Verdens helseorganisasjon skal være ferdig med gjennomgangen til sommeren, men frem til da blir det neppe noen endring i Helsedirektoratets anbefalinger.

– Det som er vår anbefaling i dag er fullamming til omkring 6 måneder så lenge barnet vokser og har det bra, og at mor og barn trives med det. Fra omkring 6 måneder kan man introdusere mat, inkludert allergifremkallende matvarer som for eksempel peanøtter.

Utvalg av peanøttsmør i butikk. Skippy, Mils og Green Choice

FORHINDRE ALLERGI MED PEANØTTSMØR: Forskere fra Storbritannia mener babyer bør få smake på peanøttsmør for å forebygge allergi.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK