Hopp til innhold

Ny standard for å klimamerke fisk

En ny norsk standard skal dokumentere hvor mye, eller lite, vi påvirker klimaet ved å spise sjømat. Standarden er utviklet av Standard Norge etter initiativ fra Fiskeri- og kystdepartementet, og ble lagt fram på en pressekonferanse tirsdag.

Sushi

SUSHI: Den japanske nasjonalretten er blitt svært populær verden over.

Foto: Colourbox

Sjømat er i utgangspunktet klimavennlig sammenlignet med andre matvarer, ifølge Standard Norge. Men dersom sjømaten skal markedsføres som klimavennlige alternativer til kylling og biff må klimapåvirkningen kunne dokumenteres.

Fra A til Å

Den nye standarden for klimamerking tar med alle fasene i sjømatens livsløp, fra forproduksjon eller drivstofforbruk i fiskebåten, fram til maten ligger i butikken.

Miljøbevisste forbrukere skal få vite hvor store klimautslipp fisken i disken har skapt. Og forhåpentligvis fortelle at fisk er et langt bedre alternativ enn biff, dersom en ønsker å være klimavennlig.

– Denne standarden for klimaspor vil bidra til økt konkurransedyktighet der hvor slik dokumentasjon etterspørres, sier markedssjef Tove Sleipnes i Norges sjømatråd, som har vært med på å lage standarden.

Standarden skal også være et verktøy for miljøforbedringer i bedriftene.

Standard Norge vil fremme forslag i den internasjonale standardorganisasjonen ISO om at den nye norske standarden blir grunnlag for internasjonalt standardiseringsarbeid og får ISO-status.